Danie bez którego nie może obejść się sezon dyniowy. Kremowe, delikatne, rozgrzewające risotto. Lekko korzenne, idealne na chłodne dni. Użyłam do jego przygotowania mojego ulubionego gatunku dyni - hokkaido. Ta dynia ma tak ciekawy smak, że nie potrzebuje już wielu dodatków. Sama nadaje potrawom cudownego smaku i koloru.
DYNIOWE RISOTTO
Składniki na dwie porcje
Czas przygotowania około 30- 40 minut
100 g ryżu do risotto
4-5 kawałków upieczonej dyni hokkaido
Bulion (około 1,5 szklanki)
Pól czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
Kawałek imbiru
Pół łyżeczki miodu
Kardamon, cynamon, kumin, pieprz, sól
Olej
Parmezan
- Na łyżce oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek i starty drobno imbir
- Po chwili dorzucić pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażyć
- Dodać suchy ryż, wymieszać i podsmażyć chwilę po czym wlać część bulionu tak żeby cały ryż był przykryty
- Dusić na małym ogniu żeby ryż powoli pęczniał, kontrolować ilość płynu i jeśli ryż wchłonie całość, ale nie będzie jeszcze gotowy dolać kolejną porcję
- Przyprawić i wymieszać całość
- Gotowe risotto posypać startym parmezanem i natką pietruszki
0 komentarze:
Prześlij komentarz