czwartek, 14 listopada 2019

, , , , ,

Dyniowe risotto

Danie bez którego nie może obejść się sezon dyniowy. Kremowe, delikatne, rozgrzewające risotto. Lekko korzenne, idealne na chłodne dni. Użyłam do jego przygotowania mojego ulubionego gatunku dyni - hokkaido. Ta dynia ma tak ciekawy smak, że nie potrzebuje już wielu dodatków. Sama nadaje potrawom cudownego smaku i koloru. 


Pilnujcie swojego risotto i kontrolujcie stopień ugotowania ryżu, żeby wyłapać ten idealny moment kiedy ryż jest już przyjemnie miękki i całość robi się kremowa, ale nie jest jeszcze zbyt rozgotowana. Gotowanie na małym ogniu i stopniowe dolewanie bulionu jest tutaj kluczem ;)

Dyniowe risotto


DYNIOWE RISOTTO


Składniki na dwie porcje
Czas przygotowania około 30- 40 minut


100 g ryżu do risotto
4-5 kawałków upieczonej dyni hokkaido
Bulion (około 1,5 szklanki)
Pól czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
Kawałek imbiru
Pół łyżeczki miodu
Kardamon, cynamon, kumin, pieprz, sól
Olej
Parmezan


  • Na łyżce oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek i starty drobno imbir
  • Po chwili dorzucić pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażyć
  • Dodać suchy ryż, wymieszać i podsmażyć chwilę po czym wlać część bulionu tak żeby cały ryż był przykryty
  • Dusić na małym ogniu żeby ryż powoli pęczniał, kontrolować ilość płynu i jeśli ryż wchłonie całość, ale nie będzie jeszcze gotowy dolać kolejną porcję
  • Przyprawić i wymieszać całość
  • Gotowe risotto posypać startym parmezanem i natką pietruszki


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz