środa, 27 listopada 2019

, , , , , , ,

Dahl z czerwonej soczewicy i buraka z domowym serkiem i pesto z pietruszki

Podrzucałam ostatnio na Instagramie grafikę z pomysłami na wykorzystanie buraków i dziś przepis na jedno z zaproponowanych tam dań.

Uważam, że burak przez swoją prostotę i pospolitość jest bardzo niedoceniany i traktowany nieco po macoszemu. Kojarzy nam się głównie z barszczem przygotowywanym na wigilijny stół lub dodatkiem do obiadu w formie startych ugotowanych buraczków. A szkoda, bo to warzywo skrywa w sobie potencjał i pozwala wyczarować naprawdę pyszne i ciekawe dania. Jednym z nich jest dzisiejszy dahl na bazie buraków i czerwonej soczewicy.

Jest to danie idealne na jesienno-zimowy czas. Rozgrzewające i przyjemnie otulające od wewnątrz. Lekko korzenne, aromatyczne. Dla przełamania smaków podałam go z ziołowym serkiem, który przygotowałam samodzielnie w domu. Całość dopełniło lekkie, odświeżające pesto z natki pietruszki.

Jeśli jednak zależy Wam na czasie możecie zrezygnować z dodatków. Przygotowanie samej potrawki zajmie niewiele czasu, a smak będzie równie przekonujący!



Dahl z czerwonej soczewicy i buraka




DAHL Z CZERWONEJ SOCZEWICY I BURAKA Z DOMOWYM SERKIEM I PESTO Z PIETRUSZKI


Dahl
100 g czerwonej soczewicy
Duży burak
Pół łyżeczki ziaren gorczyc
Pół łyżeczki ziaren kolendry
Ząbek czosnku
Pół czerwonej cebuli
Pół łyżeczki miodu
Pól łyżeczki kuminu
Pół łyżeczki cynamonu
Pół łyżeczki wędzonej papryki
Sól, pieprz
2 łyżki oleju
Woda lub bulion

Domowy serek ziołowy z kurkumą
Litr mleka 3,2%
Sok z 2 cytryn
Pół łyżeczki kurkumy
Oregano
Sól

Pesto pietruszkowe
2 łyżki oliwy
2 łyżki pestek dyni
Mały pęczek pietruszki
Sól, pieprz



  • Soczewicę wypłukać dokładnie kilkukrotnie, aż woda przestanie być mętna
  • Buraka zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Cebulę i czosnek posiekać
  • W rondlu rozgrzać olej, wrzucić ziarna gorczycy i kolendry, kiedy zaczną strzelać dorzucić cebulę i podsmażać 2-3 minuty, po tym czasie dodać czosnek i podsmażać jeszcze 2 minuty
  • Dodać startego buraka i dolać odrobinę wody, dusić około 5 minut
  • Dodać wypłukaną soczewicę i zalać gorącą wodą lub bulionem (około 1cm ponad poziom)
  • Dusić na wolnym ogniu, aż soczewica wchłonie płyn i będzie gotowa. W razie potrzeby dolać płynu
  • Doprawić miodem i przyprawami

  • Mleko doprawić kurkumą, oregano i solą, doprowadzić do wrzenia, dolać sok z cytrynu i trzymać jeszcze chwilę na małym ogniu. Zdjąć z ognia i odstawić, po około 10 minutach przelać na sito wyłożone gazą, zostawić chwile aż oddzielająca się serwatka wycieknie. Gazę związać ściśle nad powstałą masą, tak zawiniętą powiesić nad zlewem. Kiedy całkiem ostygnie włożyć do miseczki i wstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach ser będzie gotowy.

  • Składniki na pesto zblendować



Dahl z czerwonej soczewicy i buraka
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz