poniedziałek, 28 października 2019

, , , , , ,

Mocno czekoladowa tarta na spodzie bez pieczenia



Dziś mam dla prawdziwych czekoladomaniaków :D Są tu tacy?

Intensywnie czekoladowe ciasto, które nie wymaga włączania piekarnika. Jeśli w dodatku jest to ciasto bez dodatku białego cukru i białej mąki, to brzmi to jak spełnienie marzeń.

Ciasto przygotowałam na prostym spodzie na bazie daktyli. Ta wersja jest moim zdecydowanym faworytem. Szybki w wykonaniu, o idealnej konsystencji i dodający całości fajnej delikatnej słodyczy. 

Krem z kolei powstał z delikatnego serka ricotta i twarożku typu włoskiego. Do warstwy czekoladowej wpadła czekolada z 90% zawartością kakao. Zatem jak wspomniałam na początku – wersja dla prawdziwych miłośników głębokiego, czekoladowego smaku :)


Mocno czekoladowa tarta na spodzie bez pieczenia

Mocno czekoladowa tarta na spodzie bez pieczenia



MOCNO CZEKOLADOWA TARTA NA SPODZIE BEZ PIECZENIA


Składniki na foremkę 16 cm


SPÓD

Szklanka suszonych daktyli
4 łyżki mąki kokosowej
Banan
Łyżka kakao
Łyżka oleju kokosowego
Garść nasion słonecznika

KREM
Twarożek typu włoskiego np. Capreggio
250 g  serka ricotta
Łyżka miodu
60-70 g gorzkiej czekolady (u mnie 90%)


SPÓD


  • Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 30-60 minut
  • Po tym czasie zblendować na gładką masę razem z bananem
  • Dodać słonecznik, olej kokosowy i ponownie zblendować
  • Dodać mąkę kokosową oraz kakao i wymieszać na zwartą masę


KREM


  • Twarożek zmiksować z ricottą i miodem
  • Masę podzielić na pół
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
  • Kiedy lekko ostygnie (ale nadal będzie płynna) dodać do połowy masy i wymieszać dokładnie
  • Na przygotowany spód wyłożyć białą warstwę
  • Następnie wyłożyć równomiernie warstwę czekoladową
  • Ciasto schłodzić w lodówce


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz