poniedziałek, 14 października 2019

, , , , , , , ,

Kalafiorowy ryż z warzywami i tofu

Naprawdę niewiele potrzeba, żeby stworzyć zdrowe, pyszne posiłki w krótkim czasie. Myślę, że dzisiejszy przepis udowadnia to doskonale! Tyko 4 podstawowe składniki i kilka aromatycznych przypraw. Aż trudno uwierzyć, że z tak niewielu produktów powstaje tak smaczny i pożywny obiad. 

Dzisiejsza propozycja będzie doskonała dla osób liczących kalorie. Obiad jest lekki, warzywny, niskokaloryczny. Jeśli zrezygnujecie z sosu rybnego to będzie to także wegańska propozycja! 

Jeśli nie próbowaliście jeszcze ryżu z kalafiora, to koniecznie musicie to nadrobić! Łącząc go z aromatycznymi przyprawami można uzyskać naprawdę ciekawy efekt.


Kalafiorowy ryż z warzywami i tofu



KALAFIOROWY RYŻ Z WARZYWAMI I TOFU


Czas przygotowania 20 minut
Składniki na 2 porcje


Pół niewielkiego kalafiora
2 duże pomidory
Pół dużej cukinii
Kostka tofu
Ząbek czosnku
Pół czerwonej cebuli
Kurkuma, imbir, sos sojowy, sos rybny, chili, sól, pieprz


  • Kalafiora zetrzeć na tarce tak, żeby przypominał ziarenka ryżu
  • Ryż wrzucić do garnka, dolać około ćwierć szklanki wody, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki imbiru (można też zetrzeć kawałek świeżego imbiru), dusić około 10 -15 minut aż ryż zmięknie
  • Po tym czasie odcedzić z pozostałej wody

  • Warzywa pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać
  • Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek
  • Dodać warzywa i podlać wodą, dusić aż cukinia zmięknie, a pomidory puszczą sok
  • Do warzyw wkruszyć tofu, doprawić sosem sojowym, rybnym, chili, solą i pieprzem
  • Warzywa podawać z kalafiorowym ryżem
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz