piątek, 20 września 2019

, , , , , , ,

Tajski ryż w stylu pad thai

W kuchni trzeba być kreatywnym szczególnie kiedy zabraknie Ci jakiegoś składnika :P W taki sposób powstał ten obiad. Miałam ochotę zjeść na obiad pad thai - tajski makaron ryżowy. Niestety z makaronu ryżowego nie została nawet pojedyncza niteczka, a wycieczka do sklepu nie była mi akurat na rękę. Ale przecież tajska kuchnia to obok makaronu ryżowego królestwo ryżu, dlaczego zatem nie zrobić pad thai w wersji z ryżem? ;) 

Danie wyszło tak samo dobre jak w wersji z makaronem! Wchodzi na stałe do mojego domowego menu ;)


Tajski ryż w stylu pad thai



TAJSKI RYŻ W STYLU PAD THAI


Czas przygotowania 10 minut (plus czas gotowania ryżu)
Składniki na jedną porcję


50 g brązowego ryżu
50 g tofu
Jajko
Marchewka
Łyżka sosu sojowego
Łyżka sosu rybnego
Łyżka pasty z tamaryndowca
Szczypta płatków chili
15 g orzeszków ziemnych
Ćwierć limonki
Opcjonalnie suszone krewetki


  • Na patelni lub w woku rozgrzać olej
  • Wbić jajko, szczyptę płatków chili i mieszać aż jajko się zetnie 
  • Dorzucić startą na dużych oczkach marchewkę i smażyć 3-4 minuty
  • Dodać sos sojowy, rybny oraz pastę z tamaryndowca i opcjonalnie suszone krewetki, wymieszać i smażyć dalej
  • Po chwili dorzucić pokrojone w kostkę tofu, wymieszać
  • Dodać ugotowany ryż, wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły, spróbować i w razie potrzeby doprawić 
  • Zdjąć z ognia
  • Gotowe danie posypać pokruszonymi orzeszkami i skropić sokiem z limonki
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz