piątek, 23 sierpnia 2019

, , , , , , , , ,

Omlet z fasolką szparagową

Omlet z warzywami jest świetną alternatywą dla klasycznej jajecznicy. Dużą zaletą jest to, że wystarczy wymieszać składniki i wylać całość na patelnię, a reszta zrobi się sama, bez mieszania. W dodatku bez wysiłku przemycamy do posiłku mnóstwo warzyw.
Dobór składników do omleta jest ograniczony jedynie Waszą wyobraźnią ;) Wybierzcie ulubione warzywa, dodatki typu ser, ryby czy szynka i stwórzcie swoją wersję wypasionego omleta :D


Omlet z fasolką szparagową


OMLET Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ


Składniki na przygotowanie jednej dużej porcji
Czas przygotowania około 20 minut


3 jajka
Łodyga brokuła
4-5 oliwek
Ćwierć papryki (u mnie pomarańczowa)
Pół pomidora
Łodyga selera naciowego
Ćwierć szklanki wody
Łyżka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
Oregano, mieszanka ziół (bez soli), sól, pieprz
Opcjonalnie ser (feta, mozzarella, pleśniowy), kawałki dobrej jakości szynki (dla mięsożerców ;), wędzony łosoś, suszone pomidory

  • Łodygę brokuła umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Resztę warzyw posiekać drobno
  • Jajka roztrzepać, połączyć z wodą, mąką i przyprawami
  • Dodać warzywa i wymieszać całość
  • Masę przelać na rozgrzaną patelnię (ja smażę na suchej teflonowej), smażyć na małym ogniu pod przykryciem aż góra będzie ścięta

Omlet z fasolką szparagową


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz