czwartek, 1 sierpnia 2019

, , , , , , , ,

Babeczki jajeczne z warzywami

W zdrowej diecie podstawą sukcesu jest odpowiednie planowanie posiłków. Częstym problemem osób, które starają się zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze jest sięganie po niezdrowe przekąski w ciągu dnia, kiedy dopada nas mały głód. W takiej sytuacji dobrze mieć pod ręką zdrowe przekąski, które nie tylko zaspokoją głód i chęć podjadania, ale także dostarczą wartościowym składników odżywczych.

Warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych pomysłów na tego typu przekąski zarówno słodkie jak i wytrawne.
W wersji słodkie mogą to być dla przykładu kawałek zdrowego ciasta bez cukrusłodki pieczony omlet z owocamiowsiane babeczki czy proste ciasta owsiane.

W wersji wytrawnej z kolej moimi sprawdzonymi przekąskami są tosty bez chleba, kawałek domowego bezmięsnego pasztetupełnoziarniste bułeczki czy warzywa z domowym hummusem.

Dzisiaj z kolej podrzucam jeszcze jeden przepis na ciekawą zdrową przekąskę, która świetnie sprawdzi się też w roli lekkiego śniadania. Są to babeczki przygotowane na bazie jajek i warzyw. Jeśli chodzi o ich skład to Wasza wyobraźnia i smak mają tutaj duże pole do popisu. Wybierzcie Wasze ulubione warzywa, dodajcie aromatyczne składniki jak wyraziste sery, oliwki, suszone pomidory czy zioła, żeby stworzyć wersję idealną dla siebie. Babeczki wychodzą pyszne, a najlepsze, że są dziecinnie proste i ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Resztę zrobi za Was piekarnik ;)
Ponieważ głównym składnikiem są jajka, taka przekąska bogata w białko doskonale zaspokoi głów i pozwoli Was dotrwać do kolejnego, zdrowego posiłku ;)



Babeczki jajeczne z warzywami

Babeczki jajeczne z warzywami



BABECZKI JAJECZNE Z WARZYWAMI I SEREM FETA




4 jajka
Warzywa: ugotowana fasolka szparagowa, papryka, kukurydza, pomidor, zielony groszek, oliwki
40 g sera feta
Łyżka mąki pełnoziarnistej lub kaszy manny
Przyprawy: oregano, bazylia, pieprz


  • Jajka roztrzepać, dodać mąkę lub kaszę i około pół szklanki wody
  • Warzywa posiekać w drobną kostkę, jeśli używamy mrożony groszek to zalać go wcześniej wrzątkiem i odcedzić
  • Warzywa wrzucić do masy jajecznej, wkruszyć ser feta i doprawić przyprawami
  • Wymieszać i przekładać masę do foremek na muffiny (polecam silikonowe, dzięki którym nie ma problemu z wyjęciem babeczek)
  • Piec 20-30 minut aż masa będzie ścięta i lekko przyrumieniona


Babeczki jajeczne z warzywami
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz