poniedziałek, 1 lipca 2019

, , , , , ,

Deser z truskawkową pianką, kremem z ricotty i sezonowymi owocami

Lato to czas kiedy królują desery na zimno, przynoszące orzeźwienie i pozwalające wykorzystać potencjał sezonowych owoców. Dlatego dziś podrzucam propozycję na taki właśnie lekki, owocowy deser z truskawkami w roli głównej. Deser poza tym, że pyszny i orzeźwiający, to w dodatku przygotowany jest bez dodatku białego cukru, za to z dodatkiem zdrowego naturalnego miodu.

Taki zdrowy deser sprawdzi się także świetnie w roli letniego, słodkiego śniadania. Warto wtedy dodać nieco więcej granoli lub wzbogacić go o pestki i orzechy żeby był bardziej sycący.

Deser z truskawkową pianką, ricottą i sezonowymi owocami



DESER Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ, RICOTTĄ I SEZONOWYMI OWOCAMI


Pianka truskawkowa 
400 g jogurtu naturalnego
2 szklanki truskawek
3 łyżeczki żelatyny

Górna biała warstwa
250 g ricotty
Banan
Łyżeczka miodu

Środek
Owoce (u mnie nektarynka, truskawki, czereśnie), domowa granola



Truskawkowa pianka

  • Truskawki zblendować z jogurtem i miodem na gładki krem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, kiedy chwilę przestygnie dodać do truskawkowego kremu i połączyć, można jeszcze chwilę miksować żeby konsystencja była bardziej puszysta
  • Masę rozlać do szklanek i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia


  • Na truskawkową warstwę wyłożyć pokrojone owoce oraz 2-3 łyżki granoli

Warstwa biała

  • Ricottę wymieszać z rozgniecionym widelcem lub zblendowanym bananem, można dodać odrobiny miodu jeśli chcecie bardziej słodki krem. Gotowy krem wyłożyć na wierzch deseru

Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz