piątek, 21 czerwca 2019

, , , , , , , ,

Gazpacho pomidorowe z arbuzem, orzeźwiający letni obiad w kilka minut

Niekwestionowanym bohaterem lata jest arbuz. Nie tylko świetnie smakuje, ale także doskonale gasi pragnienie, ponieważ aż w około 90% składa się z wody. Warto wykorzystać o jako zdrową przekąskę w upalne dni.

Ale słodki, soczysty arbuz sprawdzi się nie tylko w roli przekąski czy deseru. W dzisiejszym przepisie jest składnikiem letniego orzeźwiającego obiadu.

W upalne dni mało kto ma ochotę na przygotowywanie czasochłonnych obiadów i stanie przy garach. Organizm domaga się natomiast czegoś lekkiego, świeżego, co nie tylko zaspokoi głóg, ale także przyniesie orzeźwienie i ochłodę. W takiej sytuacji z odsieczą przychodzi chłodnik. Flagowy obiad letnich, upalnych dni.

Gazpacho przygotowane z dodatkiem arbuza ma bardzo ciekawy, lekko słodki smak. Cebula i czosnek dodają nieco ostrości, bazylia świeżego, aromatycznego posmaku. Całość komponuje się idealnie. Świetnym dodatkiem, z którym podałam chłodnik jest pokruszony ser feta i świeży zielony ogórek. 

Co najlepsze gazpacho robi się błyskawicznie, mnie zajęło to ni więcej niż 10 minut. Świetna opcja kiedy nie chcemy tracić słonecznych, letnich dni na gotowanie ;)


Gazpacho pomidorowe z arbuzem, orzeźwiający letni obiad w kilka minut


Gazpacho pomidorowe z arbuzem, orzeźwiający letni obiad w kilka minut



GAZPACHO POMIDOROWE Z ARBUZEM


Czas przygotowania 10 minut
Z podanych składników wyszły 2 porcje chłodnika



3 soczyste pomidory malinowe
500 g arbuza
Pół żółtej papryki
Pół czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
Bazylia, sól, pieprz
Opcjonalnie do podania ser feta, zielony ogórek


  • Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażyć kilka minut aż zacznie nabierać złotego koloru, mieszać często
  • Pomidory, arbuza i cebulę pokroić w mniejsze kawałki
  • Posiekane składniki, czosnek, przyrumienioną paprykę orz kilka listków bazylii przełożyć do blendera 
  • Zblendować na gładki krem lub tak żeby zostały drobne kawałki warzyw i arbuza
  • Doprawić solą i pieprzem, podać z pokruszoną fetą i posiekanym drobno ogórkiem
  • Przed podaniem warto dodatkowo schłodzić w lodówce

Gazpacho pomidorowe z arbuzem, orzeźwiający letni obiad w kilka minut


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz