wtorek, 21 maja 2019

, , , , , , ,

Jednogarnkowa potrawka z makaronem lasagne

Dzisiaj zapraszam na pożywny bezmięsny obiad zainspirowany zapiekanką lasagne. Przygotowanie klasycznej lasagne jest dość pracochłonne, a tutaj wystarczy nam jeden garnek i niewielki wysiłek, żeby przygotować pyszną jednogarnkową lasagne :D

Potrawka przygotowana jest na bazie pomidorów i czerwonej soczewicy, jest aromatyczna i sycąca. Dzięki użytym przyprawom wyszła dość pikantna i rozgrzewająca. Ja wykorzystałam makaron lasagne jako nawiązanie do klasycznej włoskiej potrawy, ale spokojnie możecie zamienić go na inny rodzaj makaronu, taki, który lubicie najbardziej. 
Jeśli z kolei zależy Wam na przygotowaniu obiadu w wersji wegańskiej to nic prostszego - wystarczy pominąć dodatek serka w potrawce, albo zamienić go na wersję roślinną.

Tego typu potrawka jest świetną opcją kiedy chcemy przygotować pełnowartościowy obiad, ale niekoniecznie mamy ochotę na gotowanie. To dnie nie wymaga zbyt dużej uwagi, robi się praktycznie samo :D Poza tym jest świetnym przykładem na to, że obiad bez mięsa może być pożywny, sycący i łatwy w przygotowaniu.



Jednogarnkowa potrawka ala lasagna



JEDNOGARNKOWA POTRAWKA Z MAKARONEM LASAGNE


Składniki na przygotowanie 2 porcji
Czas przygotowania 30-40 minut



Pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
100 g czerwonej soczewicy
400 g passaty pomidorowej
Pomidor
2-3 płaty makaronu lasagne
3 garści szpinaku 
Łyżka serka naturalnego (u mnie twarożek President lub Bieluch)
Około 2 szklanki bulionu warzywnego
Łyżeczka czerwonej pasty curry
Łyżeczka sosu sojowego
Oregano, bazylia, pieprz cayenne



  • Cebulę posiekać, zeszklić w garnku na łyżce oleju
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry, podsmażać chwilę w razie potrzeby podlewając odrobiną wody
  • Pomidora pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, dodać po łyżeczce oregano i bazylii i dusić 3-5 minut
  • Wlać passatę pomidorową i wsypać soczewicę (wcześniej dokładnie ją wypłukać, aż woda przestanie być mętna)
  • Dolać szklankę bulionu i dusić 5 minut
  • Po tym czasie dodać pokruszony na mniejsze kawałki makaron lasagne 
  • Dolać pół szklanki bulionu i dusić aż makaron i soczewica zmiękną, w razie potrzeby dolać pozostały bulion
  • Kiedy makaron zmięknie dołożyć szpinak i zostawić jeszcze na minutę aż lekko zwiędnie, doprawić sosem sojowym i pieprzem
  • Zdjąć z ognia, dodać serek i wymieszać




Jednogarnkowa potrawka ala lasagna




Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz