piątek, 19 kwietnia 2019

, , , , , , , ,

Pasta z zielonego groszku z pełnoziarnistym chlebkiem z patelni

Dzisiaj przepis, który doda Waszym kanapkom życia i koloru! :D

Przepis na soczyście zieloną pastę z kaszy jaglanej i zielonego groszku. Pasta ma fajny, orzeźwiający smak z nutką mięty. Poza tym, że może być ciekawą alternatywą kanapkową, pasta będzie świetnie nadawała się do nadziania naleśników lub pierogów, albo jako dodatek do warzyw.

Tego typu pasty są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek w kuchni. Jeśli zostaje Wam resztka kaszy z obiadu, śmiało możecie na jej bazie stworzyć pastę dodając do niej warzywa, strączki, a nawet owoce i miód lub kakao. 


Pasta z zielonego groszku z pełnoziarnistym chlebkiem z patelni




PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU Z CHLEBKIEM Z PATELNI


Składniki na pastę
200 g zielonego groszku (mrożony)
40 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem
Łyżka serka kanapkowego
Mięta, oregano, sól, pieprz

Składniki na chlebek
Jajko
Jogurt 60 g
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 30 g
Mąka gryczana pełnoziarnista 50 g

Pasta

  • Groszek zalać wrzątkiem i zostawić na ogniu do ponownego zagotowania wody, odcedzić z wody
  • Kaszę zblendować z groszkiem i serkiem na gładką pastę
  • Doprawić 


Chlebek

  • Składniki na chlebek połączyć 
  • Ciasto wylać na rozgrzaną patelnię i rozsmarować delikatnie łyżką na dość cienki placek
  • Smażyć z obu stron do uzyskania pożądanego stopnia chrupkości chlebka


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz