poniedziałek, 15 kwietnia 2019

, , , , , ,

Domowa granola bez cukru

Zdrowe, pożywne śniadanie w wersji słodkiej. Chrupiące i bez dodatku cukru... Coś przychodzi Wam do głowy? ...Może domowa granola bez cukru? :)

Na pewno wiecie co skrywa się w wielu gotowych, kupnych granolach. Cukier, do tego trochę cukru i... jeszcze odrobina cukru. Może zdarzyć się też syrop glukozowo - fruktozowy, zagęszczone soki i kilka słodzików... Ktoś ma ochotę? 

No to teraz przejdźmy do tego co możemy z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Pełne ziarna zbóż, zdrowe orzechy, nasiona i pestki, owoce. Wszystko połączone w pyszne, chrupiące kawałki. Przyznacie, że to nieco przyjemniejsza opcja ;)

Zachęcam do przygotowania własnej domowej granoli. Sprawdzi się świetnie na śniadanie w towarzystwie jogurtu naturalnego i owoców. Albo jako przekąska w ciągu dnia, kiedy najdzie ochota na pochrupanie czegoś dobrego. 

W dodatku składniki granoli możecie modyfikować tak jak lubicie. Na przykład wzbogacić ją o suszone owoce, a na koniec dodać kawałki gorzkiej czekolady. 



Domowa granola bez cukru



DOMOWA GRANOLA BEZ CUKRU


Czas przygotowania 30 - 35 minut



200 g płatków owsianych
100 g płatków jaglanych
2 garści ziaren słonecznika
Garść siemienia lnianego
Garść orzechów (u mnie ziemne i włoskie)
2 łyżki sezamu
3 łyżki pestek dyni
Garść liofilizowanych owoców
Duży dojrzały banan
Cynamon
Woda


  • Płatki, pestki, nasiona, orzechy, liofilizowane owoce i cynamon połączyć w misce
  • Banana zblendować na gładką masę
  • Banana dodać do miski z płatkami i wymieszać dokładnie
  • Dodawać po trochu wody żeby składniki zaczęły się ze sobą sklejać (u mnie około ćwierć szklanki)
  • Masę wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie zostawiając większe kawałki połączone żeby uzyskać fajne, chrupiące kawałki granoli
  • Piec w 170-180 stopniach 20-25 minut (czas dostosujcie do pożądanego stopnia wypieczenia)

Domowa granola bez cukru


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz