środa, 17 kwietnia 2019

, , , , , ,

Bezmięsne, pieczone kotlety z buraków i kaszy gryczanej

Czy kotlet bez mięsa to dalej kotlet? :P

Myślę, że dyskusja na ten temat mogłaby być długa i burzliwa. Dlatego odłóżmy kwestię nazwy na bok i sprawdźmy co kryje się w tych nie-kotletach :D

Krwisto-czerwone, ale nie zapewniam, że nie polała się przy ich produkcji ani kropelka krwi. Swój uroczy kolor zawdzięczają gotowanym buraczkom, które sprawiają też, że kotlety są fajnie wilgotne w środku. Drugim głównym składnikiem kotletów jest kasza gryczana. Dzięki niej są sycące i w towarzystwie sałatki mogą stanowić pożywny obiad. 

Buraczane kotlety przyprawiłam przyprawą zaatar. Uwielbiam tą bliskowschodnią mieszankę przypraw za cudowny aromat i wyrazisty smak. Znajdują się w nim między innymi tymianek, sezam i sumak. Jej zapach zawsze przywołuje mi na myśl pyszne falafele i kremowy hummus :D Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować to gorąco polecam!

To jak, dacie się namówić na bezmięsny obiad z różowymi kotletami w roli głównej? ;)

A jeśli macie ochotę na inne bezmięsne pulpety, mam w zanadrzu jeszcze takie:
Kotlety z kaszy jaglanej i brokuła
Warzywne pulpety z batata, fasoli i kaszy jaglanej


Bezmięsne kotlety z buraków i kaszy gryczanej


BEZMIĘSNE KOTLETY Z BURAKÓW I KASZY GRYCZANEJ


Z podanych składników wyszło 7 kotletów
Czas przygotowania 40 -50 minut (plus czas gotowania kaszy i buraka)



200 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
Duży ugotowany burak
Jajko
Garść czerwonej fasoli
2 łyżki kaszy manny
Opcjonalnie plaster sera feta
Zaatar



  • Ugotowanego buraka zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Do startego buraka dodać ugotowaną kaszę, jajko, lekko rozgniecioną widelcem fasolę (tak, żeby pozostały wyczuwalne kawałki) oraz ser feta jeśli używamy 
  • Połączyć składniki, dodać kaszę oraz przyprawę, wymieszać
  • Formować kotlety i układać na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia
  • Piec 30-35 minut w 180 stopniach, aż kotlety będą chrupiące z zewnątrz


Bezmięsne kotlety z buraków i kaszy gryczanej


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz