czwartek, 21 marca 2019

, , , , , , ,

Sałatka ze śledziem solonym i kaszą gryczaną



“Food is for eating, and good food is to be enjoyed… I think food is, actually, very beautiful in itself.” – Delia Smith

W Waszym sałatkowym menu wieje nudą? Czas to naprawić! 

Sałatki to nie tylko zielenina i pomidor. To ogromne pole do popisu, na którym możecie stworzyć pożywne i oryginalne danie! Do sałatki możecie wrzucić wszystko co przyjdzie Wam do głowy. Bo dlaczego nie? ;) Wasz talerz, Wasze zasady :D

I zgodnie z tą zasadą moje sałatki są zawsze wyjątkowe i nigdy się nie nudzą. W tej, którą dziele się dzisiaj króluje kasza gryczana i śledź solony.

A tu podrzucam kilka innych dodatków, które sama często przemycam do sałatek:

- warzywny pasztet (pokrojony w mniejsze kawałki), jak ten przepyszny z czerwonej soczewicy
- ryby np. wędzone lub pieczone
- pokruszony twaróg lub inny ser
- omlet/naleśnik w formie rollsów
- hummus
- ciecierzyca i inne strączki
- bataty, buraki, dynia


Na blogu znajdziecie też kilka innych przepisów na moje ulubione sałatki.

A jaki jest Wasz sposób na ciekawe sałatki?

Sałatka ze śledziem solonym i kaszą gryczaną



SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I ŚLEDZIEM SOLONYM


Czas przygotowania 10 minut (plus czas gotowania kaszy)



40-50 g kaszy gryczanej niepalonej (waga przed ugotowaniem)
Upieczony lub ugotowany średni burak
2 ogórki konserwowe
Filet śledzia solonego
2 duże garści jarmużu
Pestki dyni
Oregano
Olej z awokado


  • Kaszę ugotować na sypko
  • Filet śledzia opłukać pod bieżącą wodą (jeśli jest bardzo słony dobrze jest moczyć go kilka godzin w wodzie)
  • Następnie pokroić go w kostkę
  • Ogórki oraz buraka pokroić w kostkę
  • Jarmuż poszarpać na drobne kawałki, posolić i ugnieść dłońmi (wymasowany jarmuż smakuje zdecydowanie lepiej :D)
  • Wszystkie składniki połączyć, posypać pestkami dyni, oregano i polać odrobiną oleju


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz