piątek, 8 marca 2019

, , ,

Dlaczego tak trudno zerwać z cukrem? Przepis na pełnoziarniste ciasto pomarańczowe bez cukru


Słodycze w zdrowszej wersji bez dodatku cukru lub z jego zamiennikami od jakiegoś czasu zdobywają popularność i chyba nikogo już nie dziwią. Cudownie widzieć, że coraz więcej osób uczy się jak świadomie dokonywać wyborów żywieniowych i zmienia nawyki na zdrowsze. Często największym wyzwaniem dla osób chcących sprowadzić swój sposób odżywiania na zdrowsze tory jest eliminacja lub ograniczenie cukru i produktów, w których jest on ukryty. Często pokusa sięgnięcia po coś słodkiego okazuje się nie do okiełznania. Dlaczego tak się dzieje? Co takiego mają w sobie te małe (i większe) słodkości, że nie sposób się im oprzeć?


Dlaczego tak trudno zerwać z cukrem?

1. Przede wszystkim dlatego, że jest on praktycznie wszędzie. Czasami, aż trudno uwierzyć gdzie producenci żywności przemycają cukier. Nie są to tylko oczywiste produkty jak słodycze czy słodkie napoje. Ale także pieczywo, jogurty, produkty takie jak musztarda czy ketchup lub mieszanki przypraw. 

2. Cukier działa jak narkotyk - uzależnia. Podobno powoduje uzależnienie silniejsze niż kokaina. Im więcej cukru i słodzonych produktów spożywamy, typ bardziej nasz organizm będzie się go domagał. Błędne koło.

3. Kultura wynagradzania słodyczami - czekoladki, cukierki, pralinki - to dla wielu najbardziej oczywisty podarunek, sposób na celebrowanie ważnych chwil czy lekarstwo na zły humor. Niestety uczymy tego również dzieci od najmłodszych lat nagradzając je słodyczami.

4. Słodki smak wywołuje silne pobudzenie ośrodka przyjemności w mózgu. Nadmiar cukru w diecie ma negatywny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu, a co za tym idzie nasze zdolności poznawcze i pamięć. Wahania poziomu cukru we krwi wpływają na mózg powodując częste zmiany i wahania nastroju. To efekt, który możemy obserwować w krótkim czasie po spożyciu cukru. Jedak to, jak odżywiamy się dziś ma istotne znaczenie na długofalową kondycję mózgu. Nadmiar cukru w diecie ma niszczycielski wpływ na komórki mózgowe, co w długiej perspektywie może prowadzić do upośledzenia jego funkcji.

Tyle o cukrze. Pora na nieco lepsze wiadomości. Można cieszyć się słodkim smakiem bez obawy o funkcjonowanie mózgu :D Wystarczy włączyć wyobraźnię i wyczarować zdrowy deser, bez dodatku cukru, a słodki smak czerpać z naturalnych źródeł.


Dziś podsyłam kolejną propozycję na zdrowy deser przygotowany bez dodatku cukru.

Na blogu znajdziecie tez inne przepisy na zdrowe desery:
Dlaczego tak trudno zerwać z cukrem? Przepis na pełnoziarniste ciasto pomarańczowe bez cukru



PEŁNOZIARNISTE CIASTO POMARAŃCZOWE BEZ CUKRU


Czas przygotowania 15 minut + 50-60 minut pieczenia
Składniki na małą keksówkę 20 cm


90 g mąki owsianej
30 g mąki kokosowej
30 g mąki orkiszowej
20 g budyniu śmietankowego bez cukru
2 jajka
2 banany 
Pomarańcza
Soda/proszek do pieczenia



  • Banany zblendować z pomarańczą i jajkami
  • Dodać mąki, budyń, sodę/pdp i wymieszać
  • Przelać do formy i piec około 50-60 minut w 180 stopniach

Dlaczego tak trudno zerwać z cukrem? Przepis na pełnoziarniste ciasto pomarańczowe bez cukru
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz