sobota, 2 lutego 2019

, , ,

Zdrowe serniko - brownie bez białego cukru i mąki

Wyobraźcie sobie połączenie intensywnie kakaowego borwnie i lekkiego puszystego sernika. Ślinka leci już na tym etapie :P

A teraz wyobraźcie sobie dokładnie to samo w zdrowej wersji bez cukru i mąki. Może być jeszcze lepiej? 

A może! :D Bo przygotowanie tego ciasta jest dziecinnie proste i szybkie. I poradzi sobie z tym największy kuchenny amator.

Sernik upieczony jest na spodzie z kakaowego ciasta z czerwonej fasoli. Ciasto fasolowe wychodzi bardzo wilgotne. Nie obawiajcie się smaku fasoli, nie jest wyczuwalny. A jeśli macie obawy, to możecie dorzucić kilka daktyli więcej lub dołożyć miodu. 

Zarówno sernik jak i brownie z fasoli nie zawierają białego cukru. Osłodzone są bananami i suszonymi daktylami. Ponieważ fasola zastępuję w cieście mąkę, to nie znajdziecie tutaj też ani grama mąki.

Brzmi zachęcająco? To zdradzę Wam, że smakuje jeszcze lepiej! :D

Smacznego!



Zdrowe serniko - brownie bez białego cukru i mąki



ZDROWE SERNIKO - BROWNIE BEZ BIAŁEGO CUKRU I MĄKI



Brownie

Puszka czerwonej fasoli
2 jajka
Banan
Ćwierć szklanki suszonych daktyli
Łyżka kakao
Łyżka cynamonu
Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sernik

250 g półtłustego twarogu
200 g serka naturalnego President
2 jajka
Banan
20 g budyniu śmietankowego w proszku bez cukru


BROWNIE

  • Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut
  • Fasolę dokładnie opłukać
  • Zblendować fasolę z bananem, odsączonymi z wody daktylami i jajkami
  • Dodać kakao, cynamon, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie


SERNIK

  • Twaróg zblendować z serkiem, bananem i jajkami
  • Dodać budyń i wymieszać

  • Do formy wylać masę kakaową
  • Na masę kakaową wylać masę sernikową
  • Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  • Kroić po ostygnięciu

Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz