niedziela, 24 lutego 2019

, , , , , ,

Twarogowe placki z patelni

Obiad na słodko inspirowany przepisami na rosyjskie syrniki. Moją wersję przygotowałam z dodatkiem mąki kukurydzianej oraz kokosowej, co nadało im lekko kokosowego posmaku. 


Poniższy przepis jest bardzo podstawowy, zostawia więc pole do wielu smakowych modyfikacji ;) 
Proponuję dodać do środka kawałki owoców (lub czekolady w wersji dla łasuchów), można podrasować je dodatkiem cynamonu, skórki pomarańczowej, lub zrobić je w wersji kakaowej. 

Jest to fajna propozycja na szybki obiad na słodko. Przygotowanie tych placków twarogowych zajmuje dosłownie kilka minut. 

Ja podałam placuszki w towarzystwie kakaowego kremu przygotowanego na bazie suszonych daktyli. 


Twarogowe placki z patelni, syrniki



Twarogowe placki z patelni, syrniki





TWAROGOWE PLACKI Z PATELNI


Czas przygotowania 20 minut
Z podanych składników wyszło 8 placków


220 g twarogu typu włoskiego (lub zwykłego twarogu)
Jajko
20 g mąki kokosowej
20 g mąki kukurydzianej
Ekstrakt waniliowy
Dowolne dodatki - u mnie kakaowy krem z daktyli



  • Twaróg zblendować z jajkiem na gładką masę
  • Dodać mąkę i połączyć dokładnie
  • Dłońmi formować niewielkie placuszki na grubość około 1,5 - 2 cm
  • Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oliwy, na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 8 - 10 minut kontrolując stopień spieczenia. Kiedy jedna strona będzie już ładnie zrumieniona odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minut.
  • Podawać z dowolnymi dodatkami


Twarogowe placki z patelni, syrniki



Twarogowe placki z patelni, syrniki
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz