wtorek, 12 lutego 2019

, , ,

Pieczone warzywa korzeniowe z gzikiem

Czasem (a nawet dość często) potrzebujemy pomysłu na obiad, który nie pochłonie nam mnóstwa czasu i zrobi się prawie sam. W dodatku chcemy, żeby było to coś zdrowego, pożywnego no i wiadomo - smacznego. Dzisiaj więc ograniczamy się do pokrojenia warzyw i włożenia ich do piekarnika. Jeszcze tylko kilka minut na przygotowanie dodatku do warzyw i obiad gotowy :)

O tej porze często najlepszą opcją okazują się warzywa korzeniowe. Warzywa typu pomidor czy ogórki o tej porze najczęściej smakują... nie, w ogóle nie smakują :P Dlatego ograniczam ich wykorzystanie w kuchni i w oczekiwaniu na cieplejsze czasy zadowalam się tymi typowymi dla zimowego okresu. 

W dzisiejszym przepisie królują zatem ziemniaki, bataty, marchewki i buraki. Do warzyw przygotowałam gzik, czyli twaróg wymieszany z jogurtem, cebulą i przyprawami. 

Takie proste rozwiązania często okazują się najlepszą opcją :)


Pieczone warzywa korzeniowe z gzikiem



PIECZONE WARZYWA Z GZIKIEM


Warzywa w proporcjach według uznania - ziemniaki, bataty, buraki, marchewka
Pół kostki twarogu półtłustego
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Pół małej czerwonej cebuli
Pieprz, sól


  • Warzywa pokroić na mniejsze kawałki
  • Wyłożyć na blachę do pieczenia, skropić olejem i posypać ziołami
  • Piec do miękkości

  • Twaróg połączyć z jogurtem
  • Dodać posiekaną drobno cebulę i przyprawić pieprzem i solą


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz