niedziela, 27 stycznia 2019

, , ,

Odwrócone ciasto bananowe z pomarańczami, czyli upside down cake

Bardzo prosty przepis na szybkie ciasto bananowe z pomarańczami. 

Kiedy mam ochotę na upieczenie czegoś słodkiego najczęściej wybór pada na ciasto bananowe. Po pierwsze dlatego, że zawsze wychodzi pyszne, wilgotne, naturalnie słodkie. Po drugie jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Wszystkie składniki wystarczy zblendować w jednej misce i gotowe. I po trzecie, ciasto bananowe to świetna baza do najróżniejszych modyfikacji smakowych. Poprzez wybór dodatków za każdym razem możemy stworzyć zupełnie nową wersję.

Tym razem wybór padł na pomarańcze. A inspiracją było popularne ciasto upside down, czyli odwrócone ciasto, w którym owoce przed upieczeniem układamy na dnie foremki, a po upieczeniu odwracamy ciasto do góry spodem. 

Ciasto bananowe upieczone jest na mąkach orkiszowej, kokosowej i kukurydzianej. Dobrze sprawdzi się także mąka gryczana czy owsiana. 
Jak zwykle upiekłam je bez dodatku cukru, za całą słodycz odpowiadają banany i pomarańcze :) Bez wyrzutów sumienia możecie je zjeść nawet w roli śniadania :D 

Na blogu znajdziecie także wersję ciasta bananowego z sernikiem oraz jogurtowe ciasto bananowe.


Odwrócone ciasto bananowe z pomarańczami, czyli upside down cake





ODWRÓCONE CIASTO BANANOWE Z POMARAŃCZAMI


Czas przygotowania 60 minut
Składniki na małą tortownicę 16 cm



250g jogurtu naturalnego
30g mąki kokosowej
60g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
30g mąki kukurydzianej
2 jajka
2 banany
Odrobina sody/proszku do pieczenia
Skórka pomarańczowa


Odwrócone ciasto bananowe z pomarańczami, czyli upside down cake


  • Banany zblendować z jajkami i jogurtem na gładką masę
  • Dodać mąki, sodę/proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać
  • Pomarańczę obrać ze skórki, pokroić na plastry (około 0,5 cm)
  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno foremki ułożyć plastry pomarańczy
  • Na pomarańcze wylać przygotowane ciasto
  • Piec około 50 -55 minut w 180 stopniach
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz