środa, 16 stycznia 2019

, , , ,

Mini pizze na pełnoziarnistym spodzie bez drożdży

Dzisiaj odczarowujemy pizzę i sprawiamy, że z tłustego fastfooda staje się idealnym przykładem zdrowego odżywiania 😃 Nie ma czegoś takiego jak zdrowa pizza? Oczywiście, że jest!

Taka przygotowana w domu, z dobrych składników służących naszemu zdrowiu, z mnóstwem warzyw i aromatycznych ziół. W dodatku, żeby było jeszcze piękniej, przygotujemy ją w ekspresowej wersji, bez drożdży, bez wyrastania.

Na moim blogu znajdziecie już kilka innych opcji na zdrowszą wersję pizzy:

Tak naprawdę przy odrobinie chęci i wysiłku możemy stworzyć zdrową wersję każdego dania, które przyjdzie nam do głowy. Wszystko zależy od jakości składników, które wybierzemy.
Jest wiele sposobów, które pozwolą nam na przygotowanie popularnych dań w zdrowszej wersji. Placki warzywne można przygotować w piekarniku, moja wersja pieczonych placków z ziemniaków i marchewki smakuje mi o niego lepiej niż te tradycyjne nasączone tłuszczem. Zdrowe brownie bez mąki i cukru do dziś jest jednym z moich ulubionych deserów i mając do wyboru klasycznego murzynka i moje zdrowe brownie nie mam żadnych wątpliwości, że fasola rządzi światem słodyczy 😃 Nawet piękny warstwowy torcik przekładany kremem może istnieć i cudownie smakować bez grama cukru. 
Kreatywność w kuchni to podstawa!



 MINI PIZZE NA PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE BEZ DROŻDŻY



Czas przygotowania 30 minut
Z podanych składników wyszły 4 małe pizze


Mini pizze na pełnoziarnistym spodzie bez drożdży



50 g mąki z ciecierzycy
30 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
Łyżka oleju/oliwy
Gorąca woda
Dodatki - pieczarki, papryka, kukurydza, oliwki, pomidorki koktajlowe, rukola, feta
Oregano, bazylia

  • Mąki połączyć
  • Dodać olej i malutkimi porcjami dodawać gorącą wodę, aż do uzyskania zwartego ciasta, odpowiedniego do uformowania pizzerinek
  • Z kawałków ciasta formujemy małe, cienkie pizze
  • Smarujemy ulubionym sosem, układamy dodatki i wkładamy do nagrzanego piekarnika
  • Pieczemy około 15-20 minut (w zależności od pożądanej chrupkości spodów) w 180 stopniach


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz