wtorek, 13 listopada 2018

, , , , , , , , , ,

Szpinakowe mini frittaty

Masz w lodówce trochę warzyw, jajka i brak pomysłu na obiad? Możesz wyczarować z tego pyszne mini frittaty, czyli babeczki z jajek pełne warzyw i aromatycznych ziół.

Te jajeczne babeczki świetnie sprawdzą się jako posiłek do pracy czy szkoły, który z powodzeniem można przygotować dzień wcześniej. Będzie to również pożywna i zdrowa przekąska, bo smakują równie dobrze na zimno.

Jest to też fajne rozwiązanie, jeśli pozostały Ci resztki warzyw z poprzednich obiadów, a tak jak ja, nie lubisz wyrzucać jedzenia. W tych babeczkach odnajdą się idealnie ;)

Szpinakowe mini ftittaty



SZPINAKOWE MINI FRITTATY


Czas przygotowania 40 minut
Z podanych składników wyszło 8 babeczek


3 jajka
3 łyżki płatków jaglanych
100 g świeżego szpinaku
Ćwierć czerwonej i ćwierć żółtej papryki
Kilka oliwek
Kila pomidorków koktajlowych
Pół małej czerwonej cebuli
Garść słonecznika
Sól, pieprz, zioła


  • Szpinak wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody i dusić chwilę pod przykryciem, aż szpinak zmniejszy swoją objętość
  • Papryki, oliwki, pomidorki i cebulę posiekać drobno
  • Jajka roztrzepać, dodać szpinak (jeśli zostało w nim dużo wody to część odlać), posiekane warzywa, płatki, słonecznik i przyprawy, wymieszać dokładnie
  • Jajeczno-warzywną masę przelać do foremek na babeczki (u mnie silikonowe), piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni

Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz