środa, 7 listopada 2018

, , , , ,

Kotlety z kaszy jaglanej i brokuła

Kolejna odsłona bezmięsnych, warzywnych kotletów. Tym razem w wersji z kaszą jaglaną i brokułem. 

Do połączenia składników nie użyłam żadnego sprzętu a jedynie dłoni, dlatego też w kotletach wyczuwalne są kawałki kaszy i warzyw. Nadaje im to ciekawej struktury i chrupkości. Ponieważ brokuły same w sobie nie są zbyt wyraziste w smaku dodałam do masy ser pleśniowy, który nadał całości charakteru.


Tego typu danie to dobry sposób na wykorzystanie warzyw (brokułu czy kalafiora), który został Wam z poprzedniego obiadu.

Kotlety z kaszy jaglanej i brokuła




KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I BROKUŁA


Z podanych składników wyszło 8 sporych kotletów


100 g kaszy jaglanej
Pół brokuła
Mały kawałek kalafiora
3 łyżki kukurydzy konserwowej
Kawałek sera pleśniowego
Jajko
Garstka nasion słonecznika
Czubryca zielona, bazylia, pieprz, sól



  • Kaszę ugotować i przestudzić
  • Brokuł i kalafior ugotować
  • Do miski wrzucić ugotowaną przestudzoną kaszę, warzywa oraz jajko
  • Dłonią połączyć składniki i zagnieść na zwartą masę
  • Ser pokroić w kostkę i dodać do masy, dodać także kukurydzę oraz słonecznik i wymieszać raz jeszcze teraz już delikatniej, żeby kukurydza została w całości, doprawić
  • Z masy formować kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Piec około 30 minut w 190 stopniach aż kotlety będą lekko zrumienione na wierzchu

Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz