poniedziałek, 29 października 2018

, , , ,

Warzywne pulpety z batata, fasoli i kaszy jaglanej

Z warzywnymi kotletami często mam taki problem, że wychodzą zbyt suche. Jeśli macie na to jakiś sprawdzony sposób to chętnie poznam!


Dlatego byłam pozytywnie zaskoczona tą wersja pulpetów z batata, kaszy jaglanej i fasoli. Wyszły lekko chrupiące z wierzchu i idealnie miękkie i wilgotne w środku. Dokładnie takie, jakich oczekiwałam!

Zastanawiałam się jakie przyprawy będą pasowały do takiego połączenia składników i postanowiłam spróbować cynamonu. I był to strzał w dziesiątkę. Delikatne, lekko korzenne. Jeśli nie lubicie cynamonu w wytrawnych potrawach, warto spróbować z wędzoną lub słodką papryką.


Warzywne pulpety z batata, fasoli i kaszy jaglanej



WARZYWNE PULPETY Z BATATA, FASOLI I KASZY JAGLANEJ


Z podanych składników wyszło 10 małych pulpetów


Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
Puszka czerwonej fasoli
Średni batat
Jajko
2 łyżki kaszy manny



  • Batata ugotować, ja ugotowałam go w całości w skórce, którą później bardzo łatwo zdjąć. Jeśli jednak zależy Wam na czasie lepiej obrać batata i ugotować go pokrojonego w kostkę
  • Ugotowanego batata rozgnieść widelcem
  • Fasolę opłukać i rozgnieść widelcem tak żeby częściowo pozostały większe kawałki
  • Połączyć wszystkie składniki, najlepiej dłonią (w rękawiczce)
  • Masa nie powinna być bardzo zwarta, ale na tyle żeby nie rozpływała się po wyłożeniu na blachę
  • Dłonią nabieramy porcje masy, formujemy kotleciki i układamy na blachę z papierem do pieczenia
  • Pieczemy 30-40 minut (w zależności od wielkości kotletów i pożądanej chrupkości) w temperaturze 190 stopni

Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz