sobota, 1 września 2018

, , , ,

Zapiekanka z cukinią, kaszą jaglaną i serem feta

Wszelkiego rodzaju zapiekanki są świetną opcją, kiedy chcemy przygotować pożywne, ciekawe danie, ale nie chcemy przy tym spędzać zbyt dużo czasu „przy garach”. Tego typu dania dają szerokie pole do popisu, bo do zapiekanki możemy wrzucić wszystko, na co mamy ochotę. Jest to zatem również doskonały sposób na tak zwane czyszczenie lodówki :D

W moich zapiekankach zdecydowanie królują warzywa, to jest zawsze podstawa. Natomiast, żeby danie było sycące i mogło stanowić samodzielny obiad dodaję kasze, ryż lub makaron. Poza tym lubię dorzucić jakiś dodatek o zdecydowanym smaku, żeby podkręcić całość. Najczęściej jest to ser (feta, pleśniowy czy mozzarella) lub płatki drożdżowe dodane do sosu, którym zalewam zapiekankę. No i oczywiście nie brakuje mnóstwa ziół i przypraw.

Tym razem wymyśliłam sobie, że zapiekanka będzie w całości „otulona” cukinią. Wyszło bardzo fajnie, a dzięki wykorzystaniu formy do pieczenia z wyciąganym dnem, nie było problemu z wyjęciem zapiekanki bez uszczerbku.

Ja wykorzystałam w tym przepisie kaszę jaglaną, ale spokojnie możecie zamienić ją na inny rodzaj kaszy lub ryż. Również warzywa schowane w środku zapiekanki można do woli modyfikować i dostosować do własnych kubków smakowych :)

Na moim blogu znajdziecie też inne zapiekankowe inspiracje jak zapiekanka warzywna z ziemniakami czy frittata z cukinii i marchewki.


Zapiekanka z cukinią, kaszą jaglaną i serem feta


ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, KASZĄ JAGLANĄ I SEREM FETA


Czas przygotowania 45 minut
Z podanych składników przygotowałam dwie porcje


Cukinia
Pół papryki zielonej i pół czerwonej
Kilka zielonych oliwek
Pomidor
Pół czerwonej cebuli
Ser feta
Około szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
Jajko
4 – 5 łyżek jogurtu naturalnego
Oregano, czubryca zielona, pieprz, słodka papryka

  • Cukinię pokroić w cienkie szerokie paski przy pomocy obieraczki do warzyw
  • Formę, w której będziemy piec zapiekankę wyłożyć paskami cukinii w taki sposób, żeby połowa przykrywała dno i boki a połowa wystawała poza formę. Tą częścią będziemy przykrywać na koniec całość
  • Paprykę, cebulę, oliwki i ser posiekać drobno
  • Pomidora pokroić w plastry
  • Na ułożoną cukinię wyłożyć kaszę, warzywa oraz ser
  • Z jajka, jogurtu i przypraw przygotować sos
  • ¾ sosu wylać na farsz
  • Wystające paski cukinii zawinąć na farsz tak żeby całość była zamknięta w cukinii, rozsmarować na wierzchu resztę sosu
  • Zapiekać 20-30 minut
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz