poniedziałek, 17 września 2018

, , , ,

Sushi po polsku, czyli sushi z kaszą jaglaną

Zdaję sobie sprawę, że tym przepisem narażam się na oskarżenia o profanację. Ale ponieważ lubię eksperymenty i lubię dzielić się tymi udanymi, zdecydowałam się podjąć to ryzyko 😝

Chodzi tutaj o sushi. Bez ryżu.

Miałam w szafce płaty nori, które prosiły się, żeby coś z nich w końcu przygotować. Pierwsze co przychodzi do głowy to właśnie sushi. Jednak, ponieważ poprawne przygotowanie ryżu do sushi wymaga trochę czasu, a zależało mi na czymś w miarę szybkim, pomyślałam, dlaczego nie zastąpić ryżu kaszą jaglaną. Jak pomyślałam, tak zrobiłam i okazało się to całkiem dobrym pomysłem.
Kasza świetnie zastąpiła ryż, rolki zwijało się bez problemu, po pokrojeniu na kawałki również trzymały się jak należy. Dobór dodatków jest oczywiście kwestią gustu, ja akurat nie miałam żadnej ryby, którą mogłabym wykorzystać, więc moje polskie sushi jest w dodatku wegańskie 😃


Wegańskie sushi z kaszą jaglaną


SUSHI Z KASZĄ JAGLANĄ


2 arkusze nori
Ugotowana kasza jaglana
Tofu
Ogórek konserwowy
Czerwona papryka
Sałata rzymska
Serek kanapkowy naturalny
Ocet ryżowy, miód (można użyć cukier), sól


  • Ugotowaną i przestygniętą kaszę jaglaną przyprawiamy octem ryżowym, odrobiną miodu i szczyptą soli
  • Na 2/3 powierzchni nori układamy równomiernie kaszę jaglaną
  • Kaszę smarujemy serkiem
  • W połowie kaszy układamy resztę składników
  • Wolny koniec nori zwilżamy wodą
  • Zwijamy ostrożnie nori w rulon zaczynając od strony z kaszą (jak klasyczne sushi), warto wykorzystać do tego celu matę bambusową, bez niej będzie zdecydowanie trudniej
  • Gotowy rulon kroimy ostrym nożem na niewielkie kawałki
Wegańskie sushi z kaszą jaglaną

Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz