poniedziałek, 10 września 2018

, , ,

Pełnoziarnista tarta z cukinią i szpinakiem

Przepis na lekką, wytrawną tartę wypełnioną po brzegi warzywami. Sprawdzi się doskonale zarówno na lekki obiad jak i pożywną kolację. Spód tarty zrobiony jest z mąk pełnoziarnistych, bez dodatku masła. Jest to zdrowsza alternatywa dla klasycznego ciasta kruchego. Wypełnienie tarty to cukinia, szpinak oraz masa serowo-jajeczna.  

Tarta jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, więc sprawdzi się świetnie także jako przekąska na większy głód.


Pełnoziarnista tarta z cukinią i szpinakiem



TARTA Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM


Czas przygotowanie 60 minut
Składniki na formę 22 cm


Ciasto
70 g mąki gryczanej
40 g mąki kukurydzianej
30 g mąki kokosowej
1 jajko 
Łyżka serka naturalnego (np. President)
Ćwierć kostki twarogu
Woda

Farsz
Średnia cukinia
Pół czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
Pół paczki szpinaku baby
Ćwierć kostki twarogu
2 jajka
2 łyżki serka naturalnego


  • Składniki na ciasto zagnieść do uzyskania elastycznego ciasta
  • Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju
  • Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, dodać do cebuli. Dusić 10 minut
  • Dodać szpinak, przykryć pokrywką i dusić aż szpinak zmięknie
  • Zdjąć z ognia, dodać twaróg, rozdrobić i wymieszać
  • Jajka wymieszać z serkiem i dodać do warzyw (dopiero kiedy przestygną, żeby jajka się nie ścięły)
  • Doprawić oregano, bazylią, pieprzem, solą
  • Blachę do tarty posmarować lekko olejem i wyłożyć ciastem
  • Spód podpiec 6-8 minut
  • Po tym czasie na spód wylać przygotowany farsz, udekorować plastrami pomidorów
  • Piec 30-40 minut aż nadzienie się zetnie


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz