środa, 19 września 2018

, , ,

Ciasto kakaowe z budyniem, bez pieczenia

Pyszne ciasto budyniowe na puszystym kakaowym spodzie, które nie wymaga włączania piekarnika.

Ciasto powstało bardzo spontanicznie i eksperymentalnie. Oryginalnie w zamyśle miał to być sernik na kakaowym spodzie, ale ponieważ ser wykorzystałam do innego przepisu musiałam wykombinować coś innego. Pomyślałam więc o budyniu. Ugotowałam go w mniejszej ilości mleka dla odpowiedniej konsystencji. 
Całość jest zrobiona bez dodatku białego cukru. Tym, co nadaje tutaj słodycz są jedynie banan, suszone daktyle i odrobina miodu.
Przygotowywanie ciast na spodzie z patelni to świetny sposób, żeby szybko wyczarować deser, a nawet mini torcik. Polecam w razie niespodziewanych gości lub gdy najdzie Was nagła ochota na coś słodkiego.


Ciasto kakaowe z budyniem, bez pieczenia



CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIEM, BEZ PIECZENIA


Spód ciasta
2 jajka
Dojrzały banan
Czubata łyżka mąki kokosowej
Łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki gryczanej
Łyżka kakao
Łyżeczka przyprawy do piernika
Odrobina sody

Budyń
2 szklanki mleka
Pół szklanki suszonych daktyli
2 budynie waniliowe bez cukru

Polewa
Serek naturalny President
Łyżeczka miodu




  • Rozgnieść banana widelcem na gładką masę, połączyć z jajkami
  • Dodać mąki, kakao, przyprawę do piernika, sodę i wymieszać dokładnie
  • W razie potrzeby dodać wody dla odpowiedniej konsystencji ciasta biszkoptowego
  • Ciasto wylać na rozgrzaną patelnię (u mnie teflonowa, smażę na suchej patelni). Ja użyłam małej patelni, żeby gotowy omlet zmieścił się do formy tortowej 16cm
  • Smażyć na bardzo małym ogniu, pod przykryciem
  • Gdy dół omleta będzie już ścięty, odwrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć, aż druga strona będzie gotowa
  • Spód przełożyć do formy tortowej

  • Suszone daktyle moczyć we wrzątku aż zmiękną
  • Miękkie daktyle zblendować na gładką masę
  • 1,5 szklanki mleka połączyć z masą daktylową i zagotować
  • Budyń rozrobić w 0,5 szklanki mleka, przygotować jak klasyczny budyń
  • Gotowy budyń zostawić do lekkiego przestygnięcia, kiedy nie będzie już gorący wylać na upieczony spód
  • Zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki
  • Kiedy budyń stężeje posmarować górę serkiem połączonym z odrobiną miodu


Ciasto kakaowe z budyniem, bez pieczenia


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz