czwartek, 27 września 2018

, ,

Chlebek jabłkowy

Jedno z moich ulubionych ciast, które służy mi zarówno jako śniadanie, przekąska i deser. Lojalnie uprzedzam, że ma jedną sporą wadę – cała foremka znika niepostrzeżenie! 😃

Jak wszystkie moje słodkości chlebek został upieczony bez dodatku cukru oraz białej mąki. O słodycz zadbały tutaj suszone daktyle i jabłka.


Do chlebka można wykorzystać zarówno jabłka jak i gruszki. Ciasto nie wychodzi zbyt słodkie, co mi bardzo odpowiada. Jeśli jednak jesteście słodkolubni, to proponuję wybrać słodki gatunek jabłek i dodać więcej daktyli 😉

Zapraszam też po inspirację na inne zdrowe słodkości.


Chlebek jabłkowy bez cukru i białej mąki.


CHLEBEK JABŁKOWY


Czas przygotowania 60 minut
Składniki na keksówkę 25 cm


3 jajka
4 małe jabłka
200 g jogurtu
Szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
Pół szklanki mąki gryczanej
Pół szklanki mąki orzechowej (można zastąpić inną)
Ćwierć szklanki suszonych daktyli
Łyżeczka przyprawy do piernika
Łyżka cynamonu
Pół łyżeczki sody


  • Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić, aż zmiękną
  • Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę (można obrać, ja idę na łatwiznę 😝)
  • Jabłka zblendować z jogurtem, żółtkami i namoczonymi daktylami na gładki mus
  • Dodać mąki i przyprawy, wymieszać
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie połączyć
  • Wylać do formy (u mnie silikonowa, w przypadku innej może być konieczne natłuszczenie formy lub użycie papieru do pieczenia)
  • Piec 50 minut w 180 stopniach, po tym czasie zostawić jeszcze na kilka minut w uchylonym piekarniku
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz