piątek, 3 sierpnia 2018

, , , , , ,

Tarta z pomidorami I cukinią

Tarty rustykalne, czyli takie pieczone bez formy pokochałam za ich prostotę i wygląd, bo zawsze wyglądają bardzo zachęcająco ;) Nie ma potrzeby wyklejania ciastem formy ani podpiekania spodu przed nałożeniem farszu. Wszystko przygotowujemy i pieczemy od razu.

Dodatkiem do dzisiejszej tarty są sezonowe warzywa, które teraz są najsmaczniejsze. Soczyste, pachnące słońcem pomidory, pyszna cukinia. Słona feta dodaje całości charakteru, a oregano cudownego aromatu.

Kruche ciasto przygotowane jest na bazie mąk pełnoziarnistych, bez masła, a więc jest to zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta kruchego.


Rustykalna tarta na cieście pełnoziarnistym z pomidorami i cukinią.



TARTA Z POMIDORAMI I CUKINIĄ


Czas przygotowania 15 minut plus 20 minut pieczenia
Z podanych składników wychodzi jedna duża lub dwie małe porcje


Składniki na ciasto
Jajko
50 g jogurtu naturalnego
100 g mąki owsianej
50 g mąki orkiszowej
30 g mąki pszennej typ 00

Farsz
Cukinia
Pomidor
Koncentrat pomidorowy
Ser feta
Oregano

  • Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki lub jogurtu
  • Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm na kształt okręgu
  • Rozwałkowane ciasto posmarować koncentratem pomidorowym zostawiając 2-3 cm wolnego ciasta do zawinięcia
  • Cukinię i pomidora pokroić w plastry i ułożyć na cieście
  • Posypać fetą i oregano
  • Piec około 20 minut w 190-200 stopniach
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz