poniedziałek, 13 sierpnia 2018

, , ,

Sernik na zimno na biszkoptowym spodzie, bez pieczenia

Na zewnątrz temperatura osiąga rekordowe wartości. Nie znam nikogo, kto w taki upał ma ochotę odpalać w domu piekarnik. Ale co zrobić kiedy nachodzi ochota na odrobinę słodkości? Przygotować deser bez pieczenia!
Sernik na zimno będzie w takiej sytuacji świetną opcją. Chłodny, orzeźwiający, a w dodatku zdrowy, bo przygotowany bez dodatku cukru.

Przygotowanie spodu także nie wymaga użycia piekarnika. Jako spod sernika usmażyłam klasyczny bananowy omlet z patelni :) Wychodzi jak biszkopt, więc w tej roli sprawdzi się idealnie. Na wierzch przygotowałam mus-galaretkę owocową. Całość więc więc bardzo lekka i letnia :)





SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPTOWYM SPODZIE


Składniki na foremkę 16cm


Omlet
Banan
2 jajka
2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Łyżka mąki kokosowej
Odrobina sody
Woda

Warstwa serowa
Ser twarogowy delikatny President 350 g
Dojrzały banan
Brzoskwinia
5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki gorącej wody

Mus-galaretka
2 duże nektaryny
2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody



Omlet

  • Banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami
  • Dodać mąki oraz sodę, wymieszać dokładnie, jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodać trochę wody
  • Smażyć omleta na małej patelni bez tłuszczu z dwóch stron
  • Gotowego omleta włożyć do foremki (u mnie mała tortownica 16 cm)

Warstwa serowa
  • Banany i brzoskwinię zblendować z serem twarogowym
  • Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z masą serową 
  • Masę wylać do foremki z omletem i wstawić do lodówki

Mus-galaretka
  • Nektarynki zblendować zostawiając mniejsze kawałki owoców w całości
  • Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z musem owocowym
  • Wyłożyć mus na warstwę serową i zostawić w lodówce do stężenia



Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz