piątek, 6 lipca 2018

, , , ,

Pieczone "nuggetsy" z cukinii

Sezon na cukinię w pełni, a zatem dzielę się z Wami kolejnym (i nie ostatnim) pomysłem na jej wykorzystanie. Tym razem będzie to chrupiąca przekąska zainspirowana popularnymi nuggetsami, tylko, że w wersji wege :D 
Kawałki cukinii obtoczone w panierce i upieczone w piekarniku. Wychodzą chrupiące na zewnątrz i miękkie, soczyste w środku. Taka cukinia może być fajną, lekką przekąską, lub dodatkiem do obiadu, zamiast frytek :P

Cukinia w około 95% składa się wody, a przy tym jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej na przykład spore ilości potasu, żelazo, magnez czy witaminę C. Poza tym jest to podobno jedno z niewielu warzyw, w których nie odkładają się metale ciężkie.

W kuchni cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Ja przygotowuję z niej dania wytrawne - placki, potrawki, tosty, zapiekanki, ale także desery - pyszne kakaowe brownie czy musy owocowe. 

Dosyć o cukinii, przejdźmy do konkretów :D 

Chrupiące panierowane kawałki cukinii pieczone w piekarniku.



PIECZONE "NUGGETSY" Z CUKINII


Czas przygotowania 25 minut z pieczeniem


Cukinia
Jajko
Płatki jaglane
Mąka orkiszowa
Oregano, sól, pieprz

  • Cukinię pokroić w słupki lub plasterki
  • Jajko roztrzepać w miseczce
  • Na talerzu wysypać i wymieszać płatki, mąkę i przyprawy
  • Kawałki cukinii maczać w jajku, a następnie obtaczać w mieszance płatków i mąki
  • Układać na blaszce do pieczenia (ja użyłam silikonowej formy)
  • Piec w 190-200 stopniach około 20 minut, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz