czwartek, 26 lipca 2018

, , , ,

Faszerowana cukinia wegetariańska

Większość przepisów na faszerowaną cukinię jakie spotykam są z mięsem. Ja postawiłam na wersję wegetariańską, a jeśli pominiecie parmezan to będzie nawet wegańska :D
A żeby w dalszym ciągu było pożywnie i z wartościowym źródłem białka, wykorzystałam wędzone tofu :) Nadaje całości ciekawy wędzony posmak.

Danie idealne na tzw. sprzątanie lodówki, do farszu możemy wykorzystać resztki warzyw, które proszą o litość w lodówce :P


Faszerowana cukinia wegetariańska




FASZEROWANA CUKINIA WEGETARIAŃSKA


Czas przygotowania 10 minut + 25-30 minut pieczenia
Z podanych składników wyszły dwie porcje


Duża cukinia
Pół kostki wędzonego tofu
Pół pomidora
Kilka zielonych oliwek
Pół czerwonej papryki
Mały kawałek kalafiora
Mały kawałek bakłażana
Łyżeczka koncentratu pomidorowego
Parmezan, oregano, wędzona papryka, słodka papryka

Faszerowana cukinia wegetariańska



  • Cukinię przekroić wzdłuż na pół
  • Tofu, pomidora, paprykę, bakłażana pokroić w kostkę
  • Oliwki i kalafiora posiekać drobno
  • Pokrojone warzywa połączyć z koncentratem i przyprawami 
  • Farsz nałożyć na przekrojone połówki cukinii i posypać parmezanem
  • Piec 25-30 minut w 180 stopniach


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz