poniedziałek, 18 czerwca 2018

, , , ,

Zdrowa pizza na spodzie z twarogu

Pizza raczej nie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem... Ale skoro robimy zdrowe burgery i ciasta czekoladowe, to i na pizzę znajdzie się sposób! :D

Właściwie to sprawdziłam już kilka zdrowych alternatyw dla tradycyjnej pizzy i każdy z nich przypadł mi do gustu znacznie bardziej niż wersja tradycyjna. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, w którym bazą do przygotowania spodu pizzy jest twaróg. 

Ciasto z tego przepisu wychodzi cienkie i chrupiące, czyli takie jakie lubię najbardziej :D
Na mojej pizzy rządziły pomidory, które teraz są przepyszne. Soczyste, pachnące i pełne smaku. Dodatki możecie oczywiście dowolnie modyfikować według własnych upodobań, ale zapewniam Was, że ta wersja była idealna ;)

Jeśli podoba Wam się pomysł na twarogową pizzę, ale potrzebujecie wersji jeszcze bardziej ekspresowej to odsyłam Was do poprzedniego przepisu na podobną pizzę, ale w wersji z patelni ;)



Zdrowa pizza na spodzie z twarogu i mąki pełnoziarnistej




ZDROWA PIZZA NA SPODZIE Z TWAROGU


Czas przygotowania 15 minut plus 20-25 minut pieczenia
Z podanych składników wyszły dwie porcje


Kostka twarogu półtłustego 250g
Jajko
7-8 łyżek mąki gryczanej
Łyżeczka siemienia lnianego
Łyżeczka oregano

Dodatki
Pasta paprykowa ajvar
Czerwone i żółte pomidory
Oliwki
Ser feta
Czerwona cebula
Natka pietruszki



  • Twaróg rozgnieść widelcem z jajkiem na gładką masę
  • Dodać mąkę, zmielone siemię lniane oraz oregano i wyrobić na ciasto, z którego będziemy w stanie uformować spód do pizzy. W razie potrzeby dodać więcej mąki
  • Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Aby ułatwić sobie wałkowanie i uniknąć przyklejania się ciasta do wałka warto położyć na nim kawałek folii aluminiowej lub spożywczej i dopiero delikatnie wałkować
  • Gotowy spód do pizzy włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 5-7 minut
  • Po tym czasie wyjąć, posmarować sosem (u mnie pasta paprykowa) i położyć dodatki
  • Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut do uzyskania pożądanej chrupkości spodu

Zdrowa pizza na spodzie z twarogu i mąki pełnoziarnistej
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz