wtorek, 29 maja 2018

, , ,

Zapiekanka warzywna z ziemniakami w jogurtowym sosie

Kolorowa zapiekanka z wiosennych warzyw. Młode ziemniaki, cukinia i pomidory tworzą ciekawe wizualnie, a przede wszystkim pyszne połączenie :) Zapiekanka jest lekka, ale sycąca. Idealna na obiad lub kolację. 

Moja wersja jest wegetariańska, jednak mięsożercy spokojnie mogą dorzucić kawałki mięsa, czy nawet mięso mielone, pamiętając o dostosowaniu czasu pieczenia, żeby mięso nie było surowe. Można też klasycznie posypać górę żółtym serem lub mozarellą.

Kolorowa zapiekanka wegetariańska z cukinią, pomidorami i młodymi ziemniakami.




ZAPIEKANKA WARZYWNA Z ZIEMNIAKAMI W JOGURTOWYM SOSIE



Czas przygotowania 40-45 minut
Składniki podane do przygotowania dwóch porcji


3 ziemniaki
Pomidor malinowy
Pół dużej cukinii
Kawałek zielonej i czerwonej papryki
Pół czerwonej cebuli
Jajko
Szczypiorek
5 łyżek jogurtu
Łyżka płatków drożdżowych*
Przyprawy - czubryca zielona, czosnek, oregano

*płatki nadają serowy smak, można zastąpić startym serem lub pominąć


  • Ziemniaki podgotować tak, żeby pozostały lekko twarde
  • Po ugotowaniu pokroić w plastry
  • Pomidora, cukinię i cebulę pokroić w plastry
  • Paprykę pokroić w kostkę
  • Szczypiorek posiekać
  • Jajko wymieszać z jogurtem, płatkami drożdżowymi, szczypiorkiem i przyprawami
  • Ziemniaki, pomidora, cukinię i cebulę układać w formie na przemian
  • Paprykę wyłożyć na górę warzyw
  • Na warzywa wylać równomiernie przygotowany sos jogurtowy
  • Zapiekać 20-25 minut aż warzywa będą miękkie a góra lekko ścięta

Kolorowa zapiekanka wegetariańska z cukinią, pomidorami i młodymi ziemniakami.


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz