piątek, 4 maja 2018

, , , , , , , ,

Pieczony omlet z warzywami

Przepis na warzywny omlet, który może być propozycją zarówno na pożywne śniadanie jak i lekki obiad. 

Jego wykonanie jest bardzo proste i jest to świetne rozwiązanie jeśli mamy w lodówce kawałki warzyw, na które nie mamy pomysłu. W takim omlecie odnajdą się idealnie. 

Omlet smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, więc spokojnie można przygotować go wieczorem i rano mieć pyszne śniadanie :)




Pieczony omlet z warzywami, frittata




PIECZONY OMLET Z WARZYWAMI



Pieczony omlet z warzywami, frittata

Czas przygotowania 10 minut plus 25 minut pieczenia
Z podanych składników upiekłam omleta w formie o średnicy 22cm



4 jajka
150g jogurtu naturalnego
3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Warzywa: zielony groszek, czerwona papryka, czerwona cebula, oliwki, pomidorki koktajlowe, cukinia
Natka pietruszki
Przyprawy: czubryca zielona, ostra wędzona papryka, sos sojowy, pieprz



  • Jajka połączyć z jogurtem
  • Warzywa i natkę drobno posiekać
  • Warzywa połączyć z masą jajeczno-jogurtową, przyprawić
  • Wylać do formy (ja piekłam w silikonowej, nie ma problemu z wyjęciem omleta)
  • Piec 25 minut aż do całkowitego ścięcia


Pieczony omlet z warzywami, frittata
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz