sobota, 5 maja 2018

, , , ,

Pełnoziarnista tarta z cukinią, groszkiem i serem pleśniowym

Kolejna wersja tarty rustykalnej, to znaczy pieczonej bez formy. Poprzednia słodka wersja tarty z jabłkami wyszła tak dobra, że postanowiłam tym razem spróbować z wytrawną. I to był strzał w dziesiątkę. Ciasto lekko zmodyfikowałam, żeby smak pasował do warzywnego wypełnienia. Taki sposób wykonania tarty jest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania formy, podpiekania spodu. Wystarczy rozwałkować ciasto, położyć farsz i zawinąć boki. Nic prostszego :)

Ciasto, na którym upiekłam tartę jest moją zdrową wersją ciasta kruchego. Nie używam w nim masła, a wychodzi naprawdę pyszne, idealnie kruche. Wyrobienie zajmuje kilka minut więc jest to bardzo prosty przepis. 


Zdrowa tarta rustykalna na pełnoziarnistym spodzie z cukinią, groszkiem i serem pleśniowym.




PEŁNOZIARNISTA TARTA Z CUKINIĄ, GROSZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM


Czas wykonania 20 minut plus 20-25 minut pieczenia
Z podanych składników upiekłam tartę o średnicy około 20cm


Składniki na ciasto

Jajko
70g jogurtu naturalnego
100g mąki gryczanej
70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
20g mąki pszennej razowej
20g mąki pszennej (zwykłej, białej)

Farsz

Pół cukinii
Garść zielonego groszku
Ser pleśniowy
Ćwierć kostki twarogu
Natka pietruszki


  • Składniki na ciasto połączyć i wyrobić na elastyczne ciasto, odstawić do zamrażalnika na kilka minut
  • W czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotować warzywa do farszu - cukinię pokroić w cienkie plastry, groszek zblanszować we wrzątku (ja użyłam mrożonego groszku), natkę posiekać
  • Ser pokroić w kostkę, twaróg rozdrobnić widelcem
  • Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto położyć na papierze do pieczenia i rozwałkować w kształt okręgu. Żeby ciasto nie kleiło się do wałka można przykryć je drugim kawałkiem papieru do pieczenia i dopiero wałkować
  • Na rozwałkowany spód wyłożyć rozdrobniony twaróg zostawiając 2cm wolnego ciasta na brzegach
  • Ułożyć plastry cukinii na zakładkę, posypać zielonym groszkiem, położyć kawałki sera pleśniowego
  • Brzegi ciasta zawinąć na nadzienie
  • Posypać natką pietruszki
  • Tartę piec 20-25 minut aż ciasto będzie ładnie zrumienione

Zdrowa tarta rustykalna na pełnoziarnistym spodzie z cukinią, groszkiem i serem pleśniowym.

Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz