środa, 2 maja 2018

, , , , , , , , , , ,

Naleśniki budyniowe z twarożkiem i zdrowym kremem czekoladowym

Wystarczą trzy składniki żeby zrobić te pyszne budyniowe naleśniki. Budyń, jajko oraz mleko i gotowe. Naleśniki wychodzą elastyczne, miękkie, łatwo się odwracają na patelni. 

Ja użyłam śmietankowego proszku budyniowego bez cukru, naleśniki mają więc delikatny smak śmietankowy, ale nie są przesadnie słodkie. W połączeniu z twarożkiem z miodem czy zdrowym kremem kakaowym wychodzą idealne!

Jeśli chodzi o domowy krem kakaowy to robię go z suszonych daktyli, gorzkiego kakao, kaszy jaglanej i dodatku zmielonych orzechów/mąki orzechowej. To zdecydowanie lepsza opcja niż kupne kremy, które są mieszanką cukru i tłuszczu, a orzechów i prawdziwego kakao ciężko się tam doszukać...



Budyniowe naleśniki bez cukru




NALEŚNIKI BUDYNIOWE



Czas przygotowania 15 minut
Z podanych składników wychodzi 5 naleśników



Opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Duże jajko
Mleko



  • Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmiksować na gładką masę
  • Mleko dodać w takiej ilości, żeby uzyskać dość rzadką konsystencję. Ja robię to ciasto bardziej płynne niż w przypadku tradycyjnych naleśników, wychodzą wtedy cienkie i delikatne
  • Ciasto wylewać porcjami na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około minutę z jednej strony po czym odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę (czas smażenia dostosować do grubości naleśnika)
  • W przypadku patelni teflonowej nie ma potrzeby użycia tłuszczu do smażenia



Naleśniki budyniowe z twarożkiem i zdrowym kremem czekoladowym
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz