środa, 9 maja 2018

, , , , ,

Chlebek ryżowy, proste pieczywo bez wyrabiania



Pieczenie chleba często kojarzy się z mozolnym wyrabianiem ciasta, długim czasem oczekiwania na wyrastanie i jakąś tajemną wiedzą, którą trzeba posiadać, żeby wszystko poszło ok :P 

A ja mam dla Was bardzo prosty przepis na domowe pieczywo na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania, potrzebuje tylko chwilę na wyrośnięcie. Jest zdrowe i pyszne!

Ryżowy chleb drożdżowy z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej. Składniki wystarczy wymieszać łyżką i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. I domowe pieczywo mamy gotowe :)


Ryżowy chleb na drożdżach bez wyrabiania
\


RYŻOWY CHLEB NA DROŻDŻACH




Ryżowy chleb na drożdżach


Składniki za zaczyn drożdżowy
15g świeżych drożdży
Łyżeczka cukru
Ciepła woda



Składniki na ciasto
20g nasion chia
20g zmielonego siemienia lnianego
20g pestek dyni
250g mąki ryżowej
100g mąki owsianej (u mnie zmielone płatki owsiane)
2 łyżki oliwy/oleju
Sól, woda



  • Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie, zostawić aż zaczną rosnąć
  • Nasiona chia i pestki dyni zmielić w młynku do kawy 
  • Połączyć zmielone nasiona z mąkami i siemieniem
  • Dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól
  • Mieszając dodawać po trochu wody do uzyskania zwartego, gęstego ciasta
  • Konsystencja ciasta ma być dość gęsta, ale na tyle, żebyśmy byli w stanie przelać je do foremki
  • Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • Ciasto w foremce odstawiamy na co najmniej 30 minut do wyrośnięcia
  • Po tym czasie pieczemy 40 minut w 200 stopniach

Ryżowy chleb na drożdżach, bez wyrabiania.
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz