poniedziałek, 30 kwietnia 2018

, , , , ,

Zdrowa pizza z patelni na twarogowym spodzie, gotowa w kilka minut

Zdrowa pizza!? Hmmm czy to w ogóle możliwe?
A jeśli dodam, że zdrowa, pyszna a w dodatku do zrobienia w kilka minut? To już brzmi jak szaleństwo :D 

A jednak, mam dzisiaj dla Was przepis na zdrową smaczną pizzę na cienkim, chrupiącym spodzie. Co najlepsze nie wymaga długiego wyrabiania, wyrastania, ani nawet odpalania piekarnika! 

Głównym składnikiem spodu pizzy jest twaróg. Do ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej dzięki czemu pizza jest zdrowsza niż ta tradycyjna zrobiona z białej mąki. 
W ramach oszczędności czasu przygotowałam pizzę na patelni, ale równie dobrze można upiec ją w piekarniku. Próbowałam i wychodzi jeszcze bardziej chrupiąca. Więc jeśli zależy Wam na takim kruchym spodzie proponuję spróbować w piekarniku ;)

Jeśli chodzi o dodatki to zostawiam tutaj pole do popisu Waszej wyobraźni ;) 

Podobne ciasto, tylko, że w wersji słodkiej wykorzystywałam już w zdrowych deserach. Na blogu znajdziecie przepis na tartę oraz markizy na bazie ciasta twarogowego.


Zdrowa pizza z patelni na spodzie z twarogu gotowa w kilka minut.






ZDROWA, EKSPRESOWA PIZZA Z PATELNI



Czas przygotowania 15-20 minut
Z podanych składników wychodzą dwie małe pizze




120g twarogu półtłustego
Jajko
70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zamienić na owsianą, gryczaną, pszenną)
10g mąki kokosowej (można pominąć i dodać więcej mąki pełnoziarnistej)
10g otrębów grycznych
5g zmielonego siemienia lnianego
Koncentrat pomidorowy lub sos do pizzy
Oregano, sól
Dodatki: papryka, oliwki, ogórek konserwowy, mozarella



  • Twaróg z jajkiem dokładnie rozgnieść widelcem
  • Dodać mąki, siemię, otręby, przyprawy i połączyć wszystkie składniki, wyrobić na zwartą masę
  • Masa jest dość klejąca, więc żeby ułatwić sobie uformowanie spodu zrobić z ciasta kulkę, położyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować na pożądaną grubość
  • Rozwałkowany spód przełożyć na patelnię
  • Smażyć bez tłuszczu pod przykryciem aż spód się zarumieni
  • Odwrócić na drugą stronę, posmarować sosem, położyć dodatki i zapiekać aż druga strona się przypiecze a ser rozpuści

Zdrowa pizza z patelni na spodzie z twarogu gotowa w kilka minut.

Share: