sobota, 28 kwietnia 2018

, , ,

Rustykalna tarta z jabłkiem i gruszką. Bez cukru, masła i białej mąki

Tarta, którą się dzisiaj dzielę jest kolejnym dowodem na to, że rezygnacja z cukru nie oznacza rezygnacji z deserów. Zdrowa tarta na kruchym cieście bez masła i białej mąki, z pysznym owocowym wypełnieniem bez dodatku cukru.

Tarta powstała bardzo spontanicznie, kiedy naszła mnie ochota na coś a’la szarlotka. Ciasto zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego. Niczym go nie dosładzałam, dla mnie słodycz owoców jest wystarczająca. Jest to więc zdrowa porcja słodkości.
Taka wersja tarty jest też bardzo prosta w wykonaniu. Nie trzeba wyklejać formy na tartę i martwić się czy odejdzie po upieczeniu. Tutaj wystarczy zawinąć brzegi i gotowe.


Rustykalna tarta z jabłkiem i gruszką. Bez cukru, masła i białej mąki





RUSTYKALNA TARTA Z JABŁKIEM I GRUSZKĄ


Czas przygotowania 20 minut + 20-25 minut pieczenia

30g mąki jaglanej
30g mąki gryczanej
30g mąki kokosowej
50g jogurtu naturalnego
Jajko
Jabłko
Gruszka
Cynamon


  • Jajko połączyć z jogurtem
  • Do masy jajeczno-jogurtowej dodać mąki i połączyć całość
  • Wyrobić ręką na elastyczne ciasto, włożyć do lodówki
  • W czasie kiedy ciasto odpoczywa w lodówce umyć i obrać owoce
  • Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody, dodać cynamon i prażyć aż owoce puszczą sok i zmiękną
  • Dla mnie owoce są już wystarczająco słodkie, możecie jednak dodać do nich odrobinę miodu, syropu klonowego czy zmiksowane daktyle 
  • Ciasto wyjąc z lodówki, położyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru lub folią spożywczą i rozwałkować na grubość około pół centymetra
  • Na rozwałkowane ciasto wyłożyć owoce (bez soku który z nich wyciekł) tak, żeby około 2 centymetry ciasta z brzegów zostały wolne
  • Pozostawione brzegi zawinąć na wyłożone owoce
  • Piec 20-25 minut w 180 stopniach

Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz