wtorek, 24 kwietnia 2018

, , , , ,

Jajecznica z karmelizowanymi warzywami i kaszą kuskus

Wariacja na temat jajecznicy, czyli propozycja na pyszne i pożywne śniadanie. 

Karmelizowane warzywa są przepyszne. Ostatnio eksperymentuję z różnymi połączeniami i dziś postanowiłam wykorzystać je na śniadanie jako dodatek do jajecznicy. A ponieważ chciałam, żeby całość była bardziej sycąca, dorzuciłam do tego jeszcze kaszę.

Karmelizowane warzywa nadają całości fajnej, delikatnej słodyczy. Kaszę kuskus wybrałam, ponieważ przygotowuje się ją ekspresowo, ale spokojnie można zamienić na jaglaną lub komosę ryżową. 



Jajecznica z karmelizowanymi warzywami i kaszą kuskus




JAJECZNICA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI I KASZĄ KUSKUS


Czas przygotowania 15 minut
Podane składniki na jedną porcję


Ćwierć czerwonej papryki
Pół czerwonej cebuli
Kilka oliwek
2 jajka
Pół szklanki kaszy kuskus
Łyżka octu balsamicznego
Łyżeczka miodu
Łyżeczka ajvaru



  • Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy do napęcznienia
  • Cebulę i paprykę kroimy na cienkie paski
  • Wrzucamy warzywa na patelnię i podlewamy wodą
  • Przykrywam i dusimy aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby podlewamy wodą
  • Kiedy warzywa zmiękną wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy miód
  • Mieszamy, dorzucamy posiekane oliwki  i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu
  • Do gotowej kaszy wybijamy jajka i dodajemy ajvar. Całość dodajemy na patelnię z warzywami
  • Mieszamy aż jajka lekko się zetną


Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz