piątek, 20 kwietnia 2018

, , , , ,

Chleb z samych ziaren, bez mąki



Chleb z samych ziaren, bez mąki.


Pierwszy raz chleb z samych ziaren piekłam z gotowej mieszanki, do której dodawało się tylko mokre składniki. Po przeanalizowaniu składu stwierdziłam, że jest to tak prosty mix, że spokojnie samemu można taki chleb przygotować. 
Zaletą jest, że modyfikujemy wtedy ilość poszczególnych składników według naszych preferencji.

Chleb bez ziaren, który upiekłam ostatnio powstał bardzo spontanicznie, bez odmierzania poszczególnych składników. Kierowałam się jedynie konsystencją ;) Dlatego też nie podam Wam konkretnych proporcji i zachęcam do eksperymentowania, żeby znaleźć mieszankę idealną dla siebie.

Taki chleb jest bardzo sycący i dość ciężki, dlatego nie można przesadzać z konsumowaną ilością.



Chleb z samych ziaren, bez mąki.





CHLEB Z SAMYCH ZIAREN



Składniki podaję w kolejności od tych, których użyłam najwięcej.

Płatki owsiane
Pestki słonecznika
Siemię lniane (całe ziarenka)
Pestki dyni
Zmielone siemię lniane
Otręby gryczane
Nasiona chia
Sól
Odrobina miodu
Woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Wykonanie jest tak proste, że wstyd tłumaczyć :P 
Wszystkie składniki wystarczy wymieszać w misce, zalać wodą tak, żeby powstała gęsta konsystencja. Mieszankę odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie prawdopodobnie będzie trzeba dolać jeszcze wody. Konsystencja ma być gęsta, wilgotna i spójna. 
Masę wyłożyć do foremki z papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut w 180 stopniach.
Kroić dopiero kiedy chleb zupełnie ostygnie. 

Chleb z samych ziaren, bez mąki.
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz