wtorek, 3 kwietnia 2018

, , , , , , , , , ,

Bezglutenowe, wegańskie placki z mąki z ciecierzycy

Jeśli nie znacie jeszcze mąki z ciecierzycy koniecznie musicie ją wypróbować! Zapewniam Was, że będzie to znajomość na dłużej ;) Ja po pierwszym użyciu tej mąki byłam sceptyczna, bo ma ona wyrazisty i dość specyficzny smak. Ale postanowiłam dać jej drugą szansę i metodą prób i błędów zaprzyjaźniłyśmy się :P 

Mąkę z ciecierzycy wykorzystuję do wytrawnych placków, naleśników albo do przygotowania spodu do pizzy. Lubię ją za to, że wystarczy ją połączyć z wodą i ciasto wychodzi idealne. Nie ma potrzeby dodawania jajek lub zamienników typu siemię lniane. Jest to więc świetna opcja dla wegan lub gdy chcemy ograniczyć spożycie jajek.

Widziałam mąkę z ciecierzycy także w przepisach słodkich, ale jakoś nie potrafię się przekonać do tego pomysłu. Jej smak wydaje mi się zbyt wyrazisty. Ale kto wie, może kiedyś pokuszę się na taki eksperyment. 

Na razie zostawiam Was z przepisem na wytrawne wegańskie, bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy. Przepis z serii tych minimalistycznych - bez jajek, nabiału i tylko trzy składniki.


Bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy, bez nabiału, bez jajek, tylko z trzech składników.





PRZEPIS


BEZGLUTENOWE PLACKI Z MĄKI Z CIECIERZYCY


Czas przygotowania 15 minut
Z podanych składników wychodzi 7-8 małych placków



3 duże łyżki mąki z ciecierzycy
Woda
Łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przyprawy (u mnie oregano, wędzona i słodka papryka, sól, pieprz)



  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z ciecierzycy z taką ilością wody, żeby uzyskać konsystencję trochę gęstszą niż na naleśniki
  • Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i ponownie wymieszać
  • Porcje ciasta wykładać łyżką na rozgrzaną patelnię (ja używam teflonowej i smażę bez użycia tłuszczu)
  • Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, po około 2-3 minutach odwrócić placki na drugą stronę i zostawić jeszcze minutę

Ja podałam placki w towarzystwie sałatki oraz sosu pomidorowego na bazie jogurtu i passaty pomidorowej.


Share: