niedziela, 11 marca 2018

, , ,

Rybne pulpeciki

Nowa zdrowa odsłona tradycyjnej ryby i sposób na niejadków


Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby. Lekkie, smaczne pulpeciki, które świetnie zastąpią niezbyt zdrowe paluszki rybne.



Przepis będący świetną alternatywą dla tradycyjnie przygotowanej ryby. Ciekawa forma zachęca do jedzenia nawet rybich niejadków, a sposób przygotowania sprawia, że pulpeciki są zdrowe i mogą zastąpić ciężkie smażone ryby. 

Pulpeciki świetnie sprawdzą się także jako zdrowszy zamiennik paluszków rybnych, które dzieci tak uwielbiają, a które z rybą często niewiele mają wspólnego. Dodatkowo przepis ten pozwoli na smaczne i ciekawe wykorzystanie ryby, która została nam z poprzedniego obiadu, bo przecież nie lubimy marnować jedzenia ;)

Ja przy okazji tego dania wykorzystałam rybę na parze, która została mi z poprzedniego obiadu oraz ugotowane warzywa.



PRZEPIS

PIECZONE PULPECIKI RYBNE



Filet białej ryby, u mnie halibut ugotowany na parze
Około 4 łyżki namoczonej wcześniej ciecierzycy (nieugotowanej)
Około 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
Kawałek ugotowanej marchewki (można też dodać inne warzywa jeśli akurat macie je do wykorzystania)
Pół małej czerwonej cebuli
Natka pietruszki
Jajko
Musztarda
Pieprz, sól, przyprawy (sól, pieprz, kumin, zioła prowansalskie)
Ewentualnie odrobina mąki razowej/otrębów/kaszy manny do zagęszczenia



  • Wszystkie składniki poza cebulą i pietruszką zblendować, nie musi być na idealnie gładką masę. Ja lubię jak drobne kawałki ciecierzycy są wyczuwalne (jak w falafelach)
  • Cebulę i natkę drobno posiekać i dodać do zblendowanej masy
  • Dodać musztardę oraz przyprawić, ja użyłam soli, pieprzu, odrobiny kuminu, ziół prowansalskich
  • Jeśli masa wyjdzie bardzo rzadka zagęścić mąką/otrębami/kaszą manną lub zmielonym siemieniem lnianym
  • Formować niewielkie kulki (najlepiej wilgotnymi dłońmi), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Piec około 30 minut (tu dużo zależy od tego jak duże pulpeciki ukulacie i jak spieczone lubicie)

Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby. Lekkie, smaczne pulpeciki, które świetnie zastąpią niezbyt zdrowe paluszki rybne.

Share: