czwartek, 1 marca 2018

, , , , , ,

Ekspresowy obiad - ciecierzyca z ryżem i suszonymi morelami

Każdy ma czasami, a może nawet często, dni, kiedy kompletnie brakuje czasu na przygotowanie posiłków na kolejny dzień. Aby uniknąć ratowania się niezdrowymi, gotowymi daniami czy przekąskami, warto w takich momentach mieć w rękawie asa w postaci ekspresowych rozwiązań. Posiłków, których przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut, a będą i smaczne i zdrowe. Wiemy, że czas to pieniądz, ale nasze zdrowie jest z kolei bezcenne. Dlatego nie warto chodzić na łatwiznę, 20-30 minut w ciągu dnia na zadbanie o siebie każdy powinien być w stanie wygospodarować. Ja wolę czasami krócej pospać i obudzić się wcześnie rano jeśli faktycznie jest to jedyny czas, który mogę poświęcić na przygotowanie czegoś do pracy.

Oczywiście to wymaga odrobiny organizacji, ponieważ nie oszukujmy się, z pustego to i Salomon nie naleje, a my z pustą lodówką nie ugotujemy sobie pożywnego obiadu. Dlatego warto zawsze mieć coś zachomikowane na czarną godzinę. W moim przypadku są to półprodukty, które pozwalają mi przygotować prosty, ale smaczny obiad w ekspresowym tempie. I tak często zdarza mi się gotować większe ilości ciecierzycy, fasoli, soi czy kasz i trzymać w lodówce na tego typu sytuacje. Takie produkty, ugotowane, spokojnie przeczekają w lodówce 2-3 dni. 

I w takich właśnie okolicznościach powstał obiad, który Wam dzisiaj przedstawiam. Wykorzystałam ugotowaną wcześniej ciecierzycę, a w czasie kiedy gotował się ryż, przygotowałam pozostałe składniki. Kiedy ryż był gotowy wystarczyło wszystko połączyć i spakować do pudełka. Nic prostszego. A zatem zapraszam na ciecierzycę z ryżem i morelami. 



PRZEPIS


CIECIERZYCA Z RYŻEM I SUSZONYMI MORELAMI




50 g brązowego ryżu
garść ugotowanej ciecierzycy
3-4 morele suszone
pół małej czerwonej cebuli
kolendra, sproszkowane mango, wędzona papryka, pieprz cayenne, cynamon
świeża natka pietruszki
odrobina bulionu warzywnego lub wody
pestki dyni

  • Gotujemy brązowy ryż
  • W czasie, kiedy ryż się gotuje podsmażamy na niewielkiej ilości oleju posiekaną drobno cebulę razem z pokrojonymi w kostkę morelami oraz zmiażdżonymi ziarnami kolendry
  • W razie potrzeby podlewami bulionem lub wodą
  • Kiedy ryż będzie gotowy wrzucamy go do garnka z cebulą i morelami, dodajemy ugotowaną ciecierzycę, resztę przypraw oraz jeszcze trochę bulionu/wody jeśli całość wydaję się zbyt sucha
  • Na koniec dorzucamy poszatkowaną natkę pietruszki oraz pestki dyni 
  • Obiad jest gotowy do podania lub spakowania do lunchboxa :)


Szybki obiad z ciecierzycy i ryżu w lekko orientalnym klimacie.


Share: