wtorek, 27 lutego 2018

, , , , , ,

Pieczone kulki gryczane


Kasza gryczana w nowym pomysłowym wydaniu




Pieczone kulki gryczane, prosta alternatywa dla tradycyjnej kaszy. Jeden składnik - zaskakujący efekt.


Jednym z podstawowych składników i źródeł węglowodanów mojej codziennej diety są różnego rodzaje kasze. Warto je włączyć do swojego menu, ponieważ każda skrywa w sobie cenne składniki odżywcze, minerały i błonnik.

Lubię kasze za różnorodność i szeroki wachlarz możliwości jakie dają. Można potraktować je najprościej jako dodatek do obiadu. Ale najlepsze jest to ile zaskakujących i oryginalnych dań można z nich wyczarować. Gulasze, wege kotlety, ciasta, budynie, pasty… to tylko początek wyliczanki. Na pewno pojawi się tutaj mnóstwo przepisów bazujący na kaszach, zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko, ponieważ kasze sprawdzają się doskonale jako baza do zdrowych ciast i deserów.

Moją faworytką jest zdecydowanie kasza jaglana. Uważana za niezwykle bogatą w składniki odżywcze, została nawet okrzyknięta królową kasz za swoje zdrowotne właściwości. U mnie pojawiała się już w wielu wersjach - wytrawnej jako baza gulaszów, pasztetów wegetariańskich czy kotletów. Zdecydowanie częściej jednak w wersji słodkiej, na śniadanie zamiast klasycznej owsianki z owocami, jako składnik zdrowych ciast, baza do domowego budyniu czy pożywny dodatek do koktajlu.

Nie ona będzie jednak dziś bohaterem. Dziś mam dla Was ciekawy pomysł na kaszę gryczaną. Na pewno polubicie ten przepis za ilość potrzebnych składników. Podejrzewam, że znajdzie się wiele dzieci (choć pewnie i dorosłych nie brakuje), które kręcą nosem na sam widok nudnej ugotowanej na sypko kaszy. Jestem pewna, że ta wersja ułatwi przemycenie do obiadu tego cennego składnika. U mnie w podstawowej wersji, ale możliwości urozmaicenia jest mnóstwo. Można kombinować z przyprawami, podkręcić smak dodatkiem sera lub wzbogacić dodatkiem warzyw. Sama z pewnością będę jeszcze nie raz eksperymentowała z różnymi wersjami smakowymi i nie omieszkam się nimi z Wami podzielić ;)  Teraz zostawiam Was z najprostszą wersją pieczonych kulek gryczanych.




PRZEPIS


PIECZONE KULKI GRYCZANE


150g kaszy gryczanej niepalonej
Przyprawy: papryka wędzona, słodka papryka, oregano, sól, pieprz

  • Kaszę gryczaną ugotować do miękkości. Po ugotowaniu i przestygnięciu połowę kaszy zblendować na gładką masę
  • Połączyć z resztą ugotowanej kaszy i przyprawić według gustu
  • Z kaszy formować niewielkie kulki. Najłatwiej to zrobić wilgotnymi dłońmi, żeby masa nie kleiła się do rąk. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w silikonowej foremce
  • Pulpety piec 20-30minut w temperaturze 180 stopni
  • Można podawać jako dodatek do dania głównego lub same w sobie zaserwować jako główny posiłek z dodatkiem hummusu, past czy warzyw


Pieczone kulki gryczane, prosta alternatywa dla tradycyjnej kaszy. Jeden składnik - zaskakujący efekt.

Share: