Hummus z pieczoną papryką

Hummus z pieczoną papryką


Jeśli lubicie hummus to koniecznie musicie spróbować wersji z pieczoną papryką! Ja przepadłam! Przygotowanie wymaga nieco większego wysiłku niż klasyczny hummus, bo musimy wcześniej pamiętać o upieczeniu papryki. Jednak efekt jest warty wysiłku. Z kromką dobrego, razowego chleba, albo w towarzystwie chrupiących warzyw jest idealny.

Ja staram się robić hummus z ciecierzycy, którą gotuje sama. Jest według mnie dużo lepszy w smaku. Poza tym nie spotkałam jeszcze gotowej ciecierzycy w sklepie bez dodatku przeciwutleniacza… Można w ogóle taką dostać? Ktoś zna, używa i poleca?

A po przepis na aromatyczny hummus zapraszam poniżej 🙂

Sprawdź też klasyczną wersję hummusu.

Hummus z pieczoną papryką


Hummus z pieczoną papryką

HUMMUS Z PIECZONĄ PAPRYKĄ

 

 

180 – 200 g ciecierzycy
4-5 sztuk czerwonej papryki
Ząbek czosnku
Sok z cytryny
Pasta tahini
Oliwa
Kumin, sól




  • Ciecierzycę namoczyć co najmniej 8 godzin
  • Po tym czasie zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować do miękkości
  • Papryki przekroić na połówki, oczyścić z ziaren i wyłożyć na blaszkę do pieczenia skórką do góry
  • Papryki natrzeć z wierzchu olejem
  • Piec około 40 minut aż skórki zaczną robić się czarne
  • Upieczone papryki przełożyć do szklanej miski, zakryć i odstawić aż lekko przestygną
  • Następnie papryki obrać ze skórki 
  • Ugotowaną ciecierzycę przełożyć do naczynia do blendowania
  • Dołożyć obraną ze skórki paprykę, czosnek i około 2-3 łyżki oliwy, zblendować dodając zimną wodę dla uzyskania pożądanej konsystencji
  • Dodać przyprawy, sok z cytryny i pastę tahini, sól, ilości dostosować według własnych upodobań
  • Gotowy hummus przechowywać w lodówce