Dyniowe bułeczki pełnoziarniste

Dyniowe bułeczki pełnoziarniste

Sezon na dynię w pełni, na straganach oraz w sklepach półki uginają się od pękatych warzyw. Grzechem byłoby zatem tego nie wykorzystać i nie wyczarować czegoś pysznego z dynią w roli głównej. 

Odmian dyni jest wiele, mi najbardziej przypadła do gustu dynia z zieloną skórką. Jest dość słodka i ma intensywnie pomarańczowy kolor. Pasuje zarówno do dań wytrawnych jak i przepisów na słodkości jak na przykład ciasto dyniowe czy nawet dodatek do koktajli.

Z pewnością pojawi się u mnie klasyczny krem z dyni, który jest chyba najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie tego warzywa. Tym razem miałam jednak ochotę na coś nowego. Padło więc na wytrawne bułeczki dyniowe. Jako bazę wykorzystałam przepis na bułeczki z suszonymi pomidorami, które niedawno piekłam. Są bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. 

Bułeczki wyszły miękkie, puszyste, w uroczym pomarańczowym kolorze. Dodatek cynamonu nadał bułeczkom ciekawej korzennej nuty. 

Sprawdzą się doskonale w roli przekąski czy jako zamiennik tradycyjnego pieczywa.

 
Dyniowe bułeczki pełnoziarniste

 

BUŁECZKI DYNIOWE


Czas przygotowania 50 minut (plus czas upieczenia dyni)
Z podanych składników wyszło 13 małych bułeczek


400 g upieczonej dyni (ja miałam dynię prowansalską z zieloną skórką)
100 g jogurtu
80 g mąki owsianej
50 g mąki gryczanej
50 g mąki żytniej
2 jajka
Odrobina sody
Słodka i ostra papryka, odrobina cynamonu, czosnek



  • Upieczoną dynię pokroić na mniejsze kawałki
  • Zblendować dynię z jogurtem i jajkami
  • Dodać mąki, sodę i przyprawy i dokładnie połączyć
  • Przelać ciasto do foremek (u mnie silikonowe na muffiny)
  • Piec 35 – 40 minut w 180 stopniach